Egy közepes tálban keverjük össze a durum- és mandulalisztet, a cukrot, a sót, a sütőport, a szerecsendiót, és adjuk hozzá a felkockázott, hűtőhideg vajalternatívát. Kézzel morzsoljuk össze a lisztes keverékkel, majd gyúrjuk hozzá a hideg vizet is. Egy viszonylag kemény, de összeálló tésztát kell kapjunk.
Osszuk két egyforma részre, formázzunk belőlük gombócokat, csomagoljuk fóliába, és fél óráig pihentessük hűtőben.
Vegyük ki az egyiket, csomagoljuk ki, és lisztezett felületen nyújtsunk belőle 30 cm-es kört. Igazítsuk a sütőformába, a széleket hajtsuk vissza a peremig, vagy vágjuk le, majd kanalazzuk rá a lekvárt. Tegyük félre.
Nyújtsuk 30 cm-esre a tészta másik felét is, majd derelyevágóval vagy egy éles késsel vágjunk belőle 12, egyenként kb. 2 cm széles csíkot. Rácsmintában terítsük be velük a pitét, a túllógó részeket vágjuk le, és gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle tetszőleges formákat, majd díszítsük velük a pitét, vagy egyszerűen süssük meg keksznek.
Kenjük le a pite tetejét a növényi itallal, szórjuk be kevés cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben, 55-60 perc alatt süssük aranybarnára. A sütési idő 45-50. percénél vegyük ki a pitét, és szórjuk rá a szeletelt mandulát. Tegyük vissza, és süssük további 10 percig. (Így biztosan nem ég meg a mandula.)
Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.