A legjobb piték őszre: ezekkel indítsd a bekuckózós szezont
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A hűvösebb idők több teret engednek a ráérősebb, tartalmas sütemények elkészítésének, így ilyenkor a piték népszerűsége is megugrik. Ha te sem tudsz betelni ezzel a nagyszerű desszerttel, akkor 7 szuper opciót is mutatunk!
A pitekészítés nemcsak itthon, hanem az egész világon nagy népszerűségnek örvend, hiszen egy különleges, tartalmas, de mégsem bonyolult sütemény, amelynek szinte bármilyen töltelék jól áll.
Kis kézügyességgel akár kezdőként is elkészítheted – ebben az esetben válaszd az egyszerűbb, kevésbé díszített változatokat, vagy ha a vajas tészta nyújtása még túl nagy lépés a számodra, akkor maradj a kevert tésztás változatoknál vagy a morzsapitéknél.
Almás pite
A hagyományos, magyaros, szögletes tepsi helyett ez az almás pite kerek sütőformában készül, és annyira illatozó benne a töltelék, hogy garantáltan elfogy az utolsó morzsája is. A különleges íz a melengető fűszerek mellett a citromnak is köszönhető: a friss citromlé mellett reszelt citromhéj is kerül bele, így egyszerre lesz őszies és üde jellege.
Szilvás pite
Bár ez nem a klasszikus értelemben vett, vajas tésztával készülő pite, de a kevert tésztás alap és a lédús, édes szilva valami egészen lenyűgöző desszertet hoz létre. Mint minden igazán jó szilvás süteménybe, ebbe is bőven kerül fahéj: a szilvadarabokat forgasd őrölt fahéjba, és úgy dobáld a tésztába.
Túrós-szilvás pite
Ha te sem tudsz betelni a szilvás süteményekkel, akkor készítsd el ezt a túróval kombinált rácsos szilvás pitét, amely annyira mutatós, hogy vendégségben is megállja a helyét. Az alap klasszikus vajas tészta, a töltelék pedig a túró mellett joghurttól lesz krémes.
Áfonyás pite
Ez az áfonyás pite amellett, hogy isteni finom, a rengeteg gyümölcsnek köszönhetően antioxidánsokban is bővelkedik. A süti alapja hagyományos vajas tészta, amely omlósra sül, a hozzáadott töltelék pedig szaftos, kellemesen fanyar és tökéletesen kiegészíti a roppanós tésztát.
Sütőtökös pite
Az édes, intenzív színű zöldségből készül az őszi szezon egyik ikonikus desszertje, a sütőtökös pite. Az Amerikából származó süti egyszerűen készül: a már megszokott vajas alapra cukorral (vagy más édesítővel), tojással és az elengedhetetlen pumpkin spice fűszerekkel összekevert sütőtökpüré kerül, mindez pedig sütőben sül aranybarnára.
Szilvás morzsapite
Ha egy igazán megúszós, de mégis isteni desszertet keresel, amely esetében nem kell a tészta nyújtásával foglalkoznod, akkor próbáld ki ezt a szilvás morzsasütit: a ropogósra pirult morzsaréteg alatt fahéjas-szilvás töltelék lapul, amely sütés során lekvárállagúra puhul.
Francia mandulakrémes pite
Ez a pite egy igazi különlegesség, és ha egyszer elkészíted, akkor jó eséllyel a kedvenceid közé kerül. A tésztán elterülő mandulakrém egyszerűen verhetetlen: puha vaj, cukor, tojás és őrölt mandula alkotja, mindez sütés közben szépen összeáll, a teteje pedig megpirul. És ha tovább fokoznád az élvezeteket, akkor friss, szezonális gyümölccsel is díszítsd.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors, Sági-Kühn Zsófia / Sóbors