
Őszindító almás pite omlós tésztával: a mézeskalácsfűszerektől lesz illatos

A vékony, omlós tésztába rengeteg almás töltelék kerül: a desszertet fahéj, szerecsendió és reszelt citromhéj teszi tökéletessé!
Ha a piték rajongója vagy, akkor kötelező elkészítened ezt az őszindító, fűszeres almást. Az elterjedtebb magyaros, szögletes formátum helyett ezúttal piteformában sütöttem, a recept egyszerűségén azonban ez semmit sem változtat, cserébe viszont kissé ünnepélyesebb lesz a megjelenése.
A recept különlegessége, hogy a tésztához növényi vajalternatívát használtam (nem ugyanaz, mint a margarin!), amit természetesen vajjal is helyettesíthetsz, de fölösleges (főleg az árát tekintve). Az eredmény mindkettővel ugyanolyan omlós és finom, ráadásul semmilyen tejterméket nem tartalmaz, így a laktózérzékeny vagy vegán családtagok is nyugodtan megehetik.
Az almát sem a megszokott módon, reszelve töltöttem a pitébe, hanem hámozás után negyedekbe vágtam, és vékonyan felszeleteltem: így szintén gyorsan átsül, de minden falatra jut egy lédús gyümölcsdarab. A megadott mennyiségekhez egy 25 cm-es piteformát használtam.
-
2023-09-19 10:16:01
-
2023-09-12 09:32:02
-
2023-09-01 09:36:01
Őszindító almás pite

Hozzávalók 8 szelethez
A tésztához:
- 300 g liszt + kevés a nyújtáshoz
- 0.5 tk só
- 2 ek cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 db biocitrom reszelt héja
- 250 g hűtőhideg vaj
- 120 ml hűtőhideg víz
- 1 ek növényi ital (kókusz, zab, mandula)
- 1 tk barna cukor (világos) a szóráshoz
Az almás töltelékhez:
- 8 db édes, piros alma
- 150 g barna cukor (világos)
- 25 g kukoricakeményítő (kb. 2 ek.)
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 1 db biocitrom reszelt héja
- 1 ek friss citromlé
- 2 ek zabpehelyliszt vagy gríz
Elkészítés:
A tésztához keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, a vaníliakivonatot és a citromhéjat, majd felkockázva adjuk hozzá a vajalternatívát. Egy kanállal vagy kenőkéssel vagdossuk egészen apró darabokra, egységesítsük a száraz hozzávalókkal, majd 2-3 adagban keverjük hozzá a hideg vizet.
Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, hogy ne melegedjen túlságosan át, majd osszuk ketté 60/40 százalékos arányban (egyik a pite alja, a másik a teteje lesz), formázzunk belőle korongokat, csomagoljuk fóliába, és minimum 1 órára tegyük hűtőbe.
Közben az almákat mossuk és hámozzuk meg, vágjuk negyedekbe, csumázzuk ki, és egy zöldségszeletelővel vágjuk vékony szeletekre. Egy tálkában keverjük össze a barna cukrot, a keményítőt, a fahéjat, a szerecsendiót és a citromhéjat, majd kanalazzuk az almára és locsoljuk rá a citromlevet is. Alaposan forgassuk össze, majd tegyük hűtőbe.
A nagyobbik adag tésztát csomagoljuk ki, és lisztezett felületen nyújtsuk 29-30 cm átmérőjűre. A sodrófa segítségével emeljük a piteformába, tenyérrel igazítsuk az aljára, a lelógó részeket pedig hajtsuk vissza a peremig, és nyomkodjuk szabályos formájúra. Szórjunk az aljára 2 evőkanálnyi zabpehelylisztet, kanalazzuk rá a fűszeres almát, és tegyük hűtőbe.
Csomagoljuk ki a másik tésztakorongot is, és nyújtsuk 26 cm átmérőjűre. Helyezzük az almás töltelékre, a széleket nyomkodjuk össze az alsó réteggel, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, és ejtsünk a tésztán néhány bemetszést (vagy a hagyományos módszerrel szurkáljuk meg villával).
A tetejét kenjük le kevés növényi itallal, szórjuk meg barna cukorral, és tegyük 200 fokra előmelegített sűtőbe. 15 perc után vegyük vissza a hőfokot 180 fokra, és süssük további 45-50 percig, vagy amíg a tészta szélei aranybarnára nem pirulnak. Figyeljük a tölteléket a bemetszések között: onnan számítva, hogy elkezd bugyogni, még 10 percig süssük.
Vegyük ki a sütőből, és teljes kihűlés után szeleteljük (ha túl korán vágjuk fel, a töltelék kifolyhat).
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!