![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Klasszikus rácsos pite cseresznyés töltelékkel: vaníliafagyival megkoronázva az igazi
![cspcover](https://kep.index.hu/1/0/3685/36850/368508/36850879_2814339_346eceaede97a237832f73453dad1a83_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Igazi amerikai desszert: omlós, édes, vajas tészta, izgalmas töltelék, legyen az a hagyományosnak számító alma vagy a szezonális cseresznye.
Ha pite, akkor a legtöbben az almás verzióra gondolnak, pedig bőven van választék, mindenféle finomságot rejthet a tészta. Az amerikai pitetészta készítésénél fontos a pihentetés: gombócba gyúrva, alufóliába csomagolva tedd a hűtőbe 10-30 percre, majd miután kivetted és a formába igazítottad, szurkáld meg villával a tészta alját és ismét tedd a hűtőbe. Ez azért fontos, mert így a vajnak nincs ideje megolvadni, omlós lesz a kész tészta.
A nagymamám mindig azt mondta, a pite lelke a gazdag töltelék, amit mindig friss gyümölcsből érdemes készíteni, bár a mirelit verzió is megbocsájtható. A tökéletes pitetésztát bátran feldobhatod különböző töltelékekkel - akár banánnal, áfonyával, nutellával is töltheted. A gyümölcsös piték mellé, különösen a cseresznyés esetében, kötelező vaníliafagylaltot kínálni.
Rácsos tetejű cseresznyés pite
![cspct](https://kep.index.hu/1/0/3685/36850/368509/36850907_1952b7f0c08c47edb07d15ef97dffac3_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 125 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 260 gramm liszt
- 3 teáskanál jéghideg víz (szükség esetén)
- tojás (kenéshez)
Töltelék:
- 1 kilogramm cseresznye (magozott)
- 50 gramm cukor
- 50 gramm vaníliás cukor
- 3 evőkanál kukoricaliszt
- 25 gramm vaj
Elkészítés:
A vajat és a cukrot keverjük össze, utána adjunk hozzá 1 darab tojást, alapos keverés után pedig a liszt következik. Az alapanyagokat addig keverjük, míg a tészta összeáll, ha szükséges, 1-3 kanál hideg vizet is a tésztába keverhetünk. Ezután lisztezett felületen gyúrjuk, majd alufóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 30 percre.
A tésztát ismét helyezzük enyhén lisztezett deszkára, osszuk két részre, ügyeljünk rá, hogy az egyik cipó picivel nagyobb legyen a másiknál. A nagyobb tészta lesz a piténk alja. A tésztát nyújtsuk 2-3 milliméter vastagra, majd helyezzük enyhén kivajazott formába, a kilógó tésztát egyszerűen vágjuk le. A tésztát villával szurkáljuk meg, majd újabb 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni.
A cseresznyét a cukorral, vaníliás cukorral és kukoricaliszttel keverjük össze.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, öntsük rá a tölteléket, szépen igazgassuk el, hogy mindenhol egyformán legyen. A töltelék tetejére kockázzunk vajat. A tészta peremét körben kenjük le felvert tojással.
A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjuk hosszú, körülbelül 1 centiméter széles csíkokra. A csíkokat rácsszerűen fektessük a pitére, a lelógó tésztát vágjuk le.
A pite tetejét kenjük meg felvert tojással, 180 fokos légkeveréses sütőben 30-40 perc alatt süssük készre.
Szeletelésnél várjuk meg, míg kihűl a pite, ajánlott mellé vaníliafagylaltot kínálni.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!