Ragacsos, csípős sült csirkeszárny: a hús szinte leomlik a csontról

scscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lélekben készülj, a sült csirkeszárnyat nem lehet szépen enni, az arcod és a kezed is maszatos lesz utána.

A csirke alkatrészei közül a szárny sok családban nem örvend túl nagy népszerűségnek, mivel csontos, viszonylag kevés hús van rajta. Ráadásul sokan csak a sütőben pirosra sütik, vagy egyszerűen panírozzák és bő olajban fürdetik. Nálam mind a két elkészítési mód nyerő, de sokkal jobb, ha egy kis játékosságot is csempészel bele, amitől nagyon izgalmas lesz. 

A szárnya sütőben készítve a legfinomabb, ráadásul nincs vele sok munka. Néha azonban érdemes kísérletezni és egy kis csavarral különlegesebbé tenni a sültet. Jelen esetben a pirosra sült szárny szójaszószos, chilis bundát kap, melytől szaftos és tüzes lesz, a bőre pedig kellemesen ropogós.

A sütőpor a titkos alapanyag

A receptben a sütőpor hozzáadása talán megbotránkoztatónak tűnik, ám pont ettől sül ropogósra a csirke. A sütőpor lúgos kémhatású, ezért megemeli a csirkebőr pH-értékét, így lebontja a fehérjéket, a hatására gyorsabban sül a hús, és sokkal ropogósabb lesz a külső réteg.

Ragacsos, csípős sült csirkeszárny

scsct

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dkg csirkeszárny
  • 1 evőkanál sütőpor
  • só ízlés szerint
  • 1 dl szójaszósz
  • 2 evőkanál csípős paprikakrém
  • 2 evőkanál méz
  • 0.5 bögre szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A csirkeszárnyat helyezzük keverőtálba, majd adjuk hozzá a sütőport és a sót, alaposan forgassuk egybe. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 30-35 percre, míg szép aranybarna lesz a hús.

A szójaszószt öntsük magas falú serpenyőbe és forraljuk fel, utána keverjük hozzá a mézet, a csípős paprikakrémet és a szezámmagot.

A sült csirkeszárnyat forgassuk meg a szószban, még melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük