
Ragacsos, csípős sült csirkeszárny: a hús szinte leomlik a csontról

Lélekben készülj, a sült csirkeszárnyat nem lehet szépen enni, az arcod és a kezed is maszatos lesz utána.
A csirke alkatrészei közül a szárny sok családban nem örvend túl nagy népszerűségnek, mivel csontos, viszonylag kevés hús van rajta. Ráadásul sokan csak a sütőben pirosra sütik, vagy egyszerűen panírozzák és bő olajban fürdetik. Nálam mind a két elkészítési mód nyerő, de sokkal jobb, ha egy kis játékosságot is csempészel bele, amitől nagyon izgalmas lesz.
A szárnya sütőben készítve a legfinomabb, ráadásul nincs vele sok munka. Néha azonban érdemes kísérletezni és egy kis csavarral különlegesebbé tenni a sültet. Jelen esetben a pirosra sült szárny szójaszószos, chilis bundát kap, melytől szaftos és tüzes lesz, a bőre pedig kellemesen ropogós.
A sütőpor a titkos alapanyag
A receptben a sütőpor hozzáadása talán megbotránkoztatónak tűnik, ám pont ettől sül ropogósra a csirke. A sütőpor lúgos kémhatású, ezért megemeli a csirkebőr pH-értékét, így lebontja a fehérjéket, a hatására gyorsabban sül a hús, és sokkal ropogósabb lesz a külső réteg.
Ragacsos, csípős sült csirkeszárny

Hozzávalók 4 személyre
- 80 dkg csirkeszárny
- 1 evőkanál sütőpor
- só ízlés szerint
- 1 dl szójaszósz
- 2 evőkanál csípős paprikakrém
- 2 evőkanál méz
- 0.5 bögre szezámmag
Elkészítés:
A csirkeszárnyat helyezzük keverőtálba, majd adjuk hozzá a sütőport és a sót, alaposan forgassuk egybe. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 30-35 percre, míg szép aranybarna lesz a hús.
A szójaszószt öntsük magas falú serpenyőbe és forraljuk fel, utána keverjük hozzá a mézet, a csípős paprikakrémet és a szezámmagot.
A sült csirkeszárnyat forgassuk meg a szószban, még melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!