Ellenállhatatlan ragacsos rizs – Kókuszkrémmel és mangóval a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A thai konyhát úgy lehetne a legjobban jellemezni, hogy rendkívül illatos. Az országban nagyon kedvelt alapanyag a kókuszdió, a lime és a citromfű.
A thai konyha sütemények terén elég semmitmondó, legalábbis szerintem, egy hozzám hasonló édesszájú, aki imádja a csokitortát, nehezen találja meg azt a desszertet, ami a kedvére való. Az egyik legmeghatározóbb nassolnivalójuk a ragacsos rizs, amelyet érett mangóval fogyasztanak.
A ragacsos rizsre sokan azt mondják, olyan, mint a tejberizs thai kivitelezésben, de valójában azért másról van szó: a készítéséhez ragacsos szemű rizst használnak, amelyet nem főznek, hanem párolnak, majd édes kókuszkrémmel öntenek nyakon. A ragacsos rizs rövid szemű, hiányzik belőle az amilóz, magas a keményítőtartalma, ezért főzésnél a szemek összeragadnak. Ázsiában a leggyakrabban desszertek készülnek belőle, de köretként is szokták tálalni.
A rizst mindig hideg vízbe kell áztatni, legalább 4 órára - ha ezzel megvannak, hagyományosan bambuszgőzölőben készítik, de ha nincs ilyen eszközöd, egy konyharuha segítségével is gőzölheted, a lényeg, hogy ne érjenek a szemek a vízbe. Ha nagyon kókuszos végeredmény a cél, víz helyett kókusztejbe érdemes áztatni a szemeket.
Ragacsos rizs
Hozzávalók 2 személyre
Alap:
- 20 dekagramm rizs (ragacsos)
- 2 deciliter kókusztej
- 4 evőkanál cukor
- 1 darab mangó
Kókuszkrém:
- 2 deciliter kókusztej
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A rizst áztassuk hideg vízbe 4 órára.
Egy nagy lábasban forraljunk vizet, a tetejére terítsünk nagyobb méretű konyharuhát, ebbe öntsük bele a rizst, majd tegyünk rá fedőt, gőzöljük 20 percig, amíg megpuhul.
A kókuszkrémhez keverjük össze a kókusztejet a cukorral és az étkezési keményítővel, majd közepes láng felett főzzük össze, amíg sűrű állaga lesz.
A rizspudinghoz melegítsük össze a kókusztejet a cukorral, amíg utóbbi elolvad, majd vegyük le a tűzről és forgassuk hozzá a gőzölt rizst. Fedjük le és pihentessük 10 percig, addig a rizs beszívja a kókusztejet.
Tálalásnál a rizst öntözzük meg a kókuszkrémmel. Mangó illik mellé a legjobban, de más gyümölccsel is kipróbálhatjuk.
Fotó: Getty Images