Édes, friss barackos Rákóczi-túrós - Elképesztően finom lesz így
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egyik legfinomabb süteményünk, mégis talán ezt a legkockázatosabb cukrászdában rendelni. Egy-két modernebb felfogású helyet leszámítva mindenütt száraz és túlságosan, rettentő émelyítően édes a Rákóczi-túrós.
Pedig ez az édesség a savanykás ízek játékát kedvelők kedvence lehetne. A túró is, a barack is inkább fanyar, mint édes, ha annak hagyjuk. Emellett már csak arra kell vigyázni, hogy ne száradjon ki, amit szintén nem nehéz elérni, ha finom süteményre és nem geometriafüzetbe illően szabályos kockákra vágyunk.
A Rákóczi-túrós felépítése
Mivel a legtöbb újhullámos cukrászdában ma már nem magas, hanem vékony, a francia tartok alapjára emlékeztető tésztával készítik ezt a desszertet, én is abból szoktam. Erre jön egy tojássárgával dúsított és nagyon enyhén édesített túrókrém, majd, mivel szezonja van, lekvár helyett friss sárgabarack. Végül a tetejére kerül a hab, amit lusta módon nem töltöttem zsákba, így eléggé rusztikus lett - akiben van még az álmos vasárnap délutánokon kurázsi egy kis szépelgésre, ne hagyja ki ezt a lépést.
Nyáron készítsük friss barackkal
A friss barack, amit hirtelen ötlettől vezérelve a lekvár helyett használtam, viszont sajnos levet ereszt, így a túrókrém kissé elázik, ez ellen pedig valahogyan védekezni kell. Éppen ezért legközelebb biztos, hogy szórok a túró és a gyümölcs közé néhány marék zsemlemorzsát, darát, esetleg darált mandulát.
Rákóczi-túrós friss barackkal
Hozzávalók 12 adaghoz
Az omlós tésztához
- 200 gramm vaj
- 300 gramm liszt
- 50 gramm cukor
- 1 csipet só
- 1 darab tojássárgája
- 4 darab friss sárgabarack
- 3 evőkanál búzadara/zsemlemorzsa
A túróhoz
- 500 gramm tehéntúró
- 50 gramm cukor
- 1 teáskanál citromhéj
- 3 darab tojássárgája
A tojáshabhoz
- 4 darab tojásfehérje
- 1 csipet só
- 80 gramm cukor
Elkészítés:
A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd a tojássárgájával együtt gyorsan összegyúrjuk. A megmaradt fehérjét félretesszük.
Egy szögletes tepsi vagy forma aljába egyenletesen belenyomkodjuk, és a hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra.
A túrót elkeverjük a tojások sárgájával, a cukorral és a lereszelt citromhéjjal.
A tésztát az előmelegített sütőbe toljuk, és 15 perc alatt elősütjük. Kivesszük, rásimítjuk a túrókrémet, és visszatoljuk a sütőbe kb. 15 percre.
Felszeleteljük a barackot, és a tojásfehérjéből a cukorral nagyon kemény habot verünk. A barackot a süteményre rakosgatjuk, megszórjuk a morzsával, majd rásimítjuk a habot, visszatesszük a sütőbe. A hőmérsékletet 150 fokosra mérsékeljük, és addig sütjük, míg kis színt nem kap a hab.
Fotók: Ács Bori/Sóbors