Rakott mozzarella: pikáns tejföl kerül a rétegek közé
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Ropogós
Rostdús bulgursaláta sok petrezselyemmel: önálló fogásként is megállja a helyét
Álompuha almás gofri: a kevert tészta kezdőknek sem okoz gondot
Omlós édesburgonyás muffin: mindössze fél óra alatt elkészül
Tudod, hogyan írják helyesen a híres magyar ételek nevét? Helyesírási kvíz
Rumos, fűszeres szilvabefőtt házilag: egyszerűen készül
Az elnevezés senkit ne tévesszen meg, valójában ez egy hideg, mártogatós étel, amit 10 perc munka összeállítani. A vékonyra vágott mozzarellaszeletek közé pikáns, citromos tejföl kerül.
Az alapötlet apukámtól származik, de őszintén megmondom, nem emlékszem, honnan jött az elgondolás. Valószínűleg volt otthon egy nagy adag mozzarellánk - ugyanis nagyon sokszor sütöttünk és sütünk a mai napig is pizzát -, amiből szerettünk volna valami újat készíteni.
10 perces vacsora
Maga az étel egyébként végtelenül egyszerű, vékonyra kell vágni a mozzarellát, majd kikeverni egy jó nagy adag tejfölt citrommal, snidlinggel, sóval és borssal. Ezzel a pikáns szósszal rétegezzük a szeleteket, és készen is vagyunk. Az a lényeg, hogy az összeállított mozzarella sokáig pihenjen a hűtőben: hűvös helyen, másnapra érnek össze jól az ízek.
Magában is ehetjük a fogást, de sokkal jobb pékáruval mártogatni, készítsünk vagy vegyünk egy frissen sült, ropogós kenyeret, például egy ilyen teljes kiőrlésű csodát vagy egy ilyen dagasztás nélküli változatot. Pékáruval kiegészülve ebédre is megállja a helyét a tejfölös, rakott mozzarella.
Rakott mozzarella
Hozzávalók 4 adaghoz
- 40 dekagramm mozzarella sajt
- 60 dekagramm tejföl
- 2 marék snidling
- 2 evőkanál citromlé
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
Elkészítés:
Keverjük össze a tejfölt, a citromlét, sót és borsot. A snidlinget vágjuk össze apróra, keverjük a tejfölbe. Tetszőlegesen állítsuk be az ízeket.
Vegyünk elő egy kis méretű jénait, fektessük bele a mozzarella felét, majd öntsük nyakon a tejfölös szósz felével. Mehet rá a másik réteg mozzarella, és a másik adag tejföl. Az edény méretétől függően, lehet, hogy több réteget kapunk, az a legjobb, ha mozzarellával zárunk. Összeállíthatjuk kistányéron is, előételként, ahogyan a képen is van.
Tegyük a hűtőbe legalább 2-3 órára, de az a legjobb, ha egy éjszakára ott hagyjuk. Snidlinggel megszórva, kenyérrel tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors
Olvasd el ezt is!