Rakott patisszon sok sajttal dúsítva – A nyári zöldség nem csak rántva isteni

rakott patisszon cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Válassz minél fiatalabb patisszonokat, amelyekből könnyed, de mennyei rakottast készíthetsz.

Ha szereted a cukkinit és a tököt, a patisszont is érdemes beiktatnod az étrendedbe. A csillagtök nagyon magas fehérjetartalmú zöldség, így húshelyettesítőként is fogyaszthatod. A szezonja júniustól októberig tart, de ha már nem annyira zsenge, érdemes meghámozni.

Bár nem vagyok híve annak, hogy mindent rántsunk, ezt a zöldséget érdemes, a rántott patisszon valami isteni. Ha mégsem bundáznál, akkor töltött változatban is érdemes elkészítened, elbírja a darált húst és más zöldségeket is. Ha pedig időszűkében vagy, egyszerűen csinálj belőle rakottast, amelyhez csak egy kis reszelt sajtra lesz szükséged. 

Rakott patisszon

rakott patisszon recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab patisszon
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 milliliter tej
  • 120 gramm sajt (cheddar vagy gouda)
  • 50 milliliter tejszín
  • ízlés szerint rozmaring
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A patisszont mossuk és hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a felkockázott patisszont. Közepes lángon pároljuk 2 percig, majd öntsük rá a tejet, takarjuk le és hagyjuk 5 percig főni. Sózzuk, borsozzuk. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Tegyük a patisszont egy tepsibe, öntsük rá a tejszínt, szórjuk meg reszelt sajttal és rozmaringgal. Süssük 10-15 percig, amíg a sajt rá nem olvad.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük