Isteni spárgás-paradicsomos pite: a franciák egyik nagy kedvence
A franciák sós pitéjét, a quiche-t számtalan módon variálhatod: most, hogy szezonja van, készítsd el spárgával és koktélparadicsommal!
A rakottas a világ legegyszerűbb étele, elég csak a magyarok egyik kedvenc fogására, a rakott krumplira gondolni. Különösen a francia konyhában népszerű, a különböző gratinok nagyon kedveltek, és nem mellesleg egyszerűen készülnek. Az alapjuk egy finom besamelmártás, amelyet csak ráöntesz a zöldségre, és már mehet is be a sütőbe. Ha nem bírod ki hús nélkül, akkor természetesen tehetsz bele azt is, a karfiol és a csirkehús tökéletes párost alkotnak.
Ha pedig egy könnyed vacsorát tálalnál, akkor készíts rakott spárgát, ehhez tényleg csak a besamelt és a parmezánt kell összekeverned, és már mehet is sülni. Magában is isteni, de köretként is eheted.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és vajazzunk ki egy jénait vagy más tűzálló tálat.
A spárgákat mossuk meg, és törjük le a végüket. Tegyük szűrőbe a spárgasípokat. Egy lábasban forraljunk vizet, és öntsük le vele a spárgákat. Vegyük ki belőle, fektessük a jénaiba őket.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és folyamatosan keverjük hozzá a lisztet, egy percig melegítsük, vigyázva, hogy ne barnuljon meg. Ekkor önsük hozzá lassan a tejet és a tejszínt, és keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, és addig keverjük, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük bele a parmezánt. Öntsük a szószt a spárgára, és süssük 25 percig, majd vegyük ki a sütőből, szórjuk rá a vajjal elkevert morzsát, és süssük még 5-10 percig.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu