![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szaftos rakott krumpli sok sajttal és tejföllel: másnap még finomabb
![rkcover](https://kep.index.hu/1/0/4017/40174/401749/40174983_3065789_a76b6f8cef081a4dd7145123c7588bfd_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A rakott krumpli igazi hagyományos kedvenc, a kiadós fogás izgalmas variációkban kerülhet az étkezőasztalra, soha nem lehet ráunni.
Akár készülhet franciásan, nagyon vékonyra vágott burgonyából, tejszínnel vagy besamelmártással nyakon öntve, vagy magyarosan kolbásszal, szalonnával és sok-sok tejföllel meglocsolva. Bármelyik változatot választod, érdemes nagyobb adagban készíteni, mivel másnap sütőbe tolva, átmelegítve még finomabb is lehet.
Erre figyelj a készítésénél
Ahány ház, annyi szokás, minden séf másra esküszik. Én például, ha rakott krumplit készítek, nem mindig szoktam plusz fűszereket használni, mivel a kolbász tele van ízekkel, nem akarok túlzásba esni. A kolbászt mindig érdemes megkóstolni, így tudni fogod, szükség van-e a sóra és a borsra. Ha mégis fűszerezek, akkor a tejfölbe szoktam keverni őket, az alapízesítők mellé mehet fokhagyma, füstölt paprika vagy szerecsendió, ez ízlés kérdése.
A főzésnél, legyen szó bármilyen ételről, szabadon dönthetsz, mit hogy csinálsz. Az én rakott krumplimba sajt is kerül bőven, ami szintén sós, illetve a zsiradék sem hiányozhat belőle: a tepsi alját érdemes kikenni vajjal, olajjal vagy zsírral, de a kolbászból kisült szaft is elég lehet ahhoz, hogy ne legyen száraz az étel. Ha nagyon szeretnéd, a tepsibe pakolt finomság tetejére is csorgathatsz egy kevés olajat, úgy biztos, szaftos lesz a rakott krumpli.
A sütésnél érdemes figyelni, mivel minden sütő más, én most 200 fokon sütöttem, 20-25 perc után zártam le a sütőt. A kész étel mellé kínálj savanyúságot vagy salátát.
Szaftos rakott krumpli
![rkct](https://kep.index.hu/1/0/4017/40175/401750/40175019_e34c6d43c585c1fdaa6f61dbf3b3120c_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 8 darab tojás
- 2 szál kolbász
- 35 dekagramm tejföl
- 25 dekagramm sajt
- ízlés szerint só és bors
- szükség szerint olaj
Elkészítés:
A krumplit alaposan mossuk meg, majd annyi vízben tegyük fel főni, amennyi ellepi. Főzzük közepesen puhára (a főzési idő a krumpli méretétől függ), öntsük le a krumpliról a vizet, hűtsük ki.
A tojásokat főzzük keményre (forrás után 10 percig), utána öntsük le róluk a vizet, hűtsük ki őket.
A kolbászt vágjuk tetszőleges karikákra, a kihűlt krumplit pucoljuk meg, karikázzuk fel, a tojásokat pucoljuk meg, reszeljük le.
A sajtot is reszeljük le.
A karikára vágott krumplik felét pakoljuk tepsibe, a krumplik tetejére kenjük rá a tejfölt, utána szórjuk rá a sajt felét, tojást, végül a kolbászkarikákat is helyezzük az alapanyagokra. A rakottas tetejét a maradék krumplival zárjuk, a tetejére a maradék reszelt sajt kerül.
A rakott krumplit toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre, amíg a sajt szép aranybarna színt kap.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!