Kelesztés nélkül készült kakaós kifli: az omlós tészta jól bírja a csomagolást
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A tészta állaga varázslatosan porhanyós, szinte szétomlik a szájban, minden egyes falat visszarepít a gyermekkorba.
Sem élesztő, sem pedig sütőpor nem kerül a kifli tésztájába, a kelesztés is elmarad, mindössze csak 15 perc pihenést kap a tészta a hűtőben. Kicsit macerásnak tűnhet a nyújtás, kenés és feltekerés, de ez az a mozzanat, ami hozzájárul a tészta hihetetlen állagához.
Az eredeti receptben a tojásfehérje a töltelékbe kerül, kemény habbá verve, dióval vagy mákkal egybeforgatva kell használni. Én azonban kakaót választottam, a fehérjével pedig megkentem a tésztát. A tölteléknél érdemes elrugaszkodni az alább megadottaktól, lekvárt is lehet használni.
Ha hű maradnál a régi recepthez, akkor vaj helyett zsírt dolgozz a tésztába. A kész finomság jól zárható dobozban sokáig eláll, jól bírja a csomagolást, így iskolába és munkahelyre is viheted.
Régimódi kakaós kifli
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 30 dekagramm vaj
- 4 darab tojás
- 20 dekagramm tejföl
- kakaó szükség szerint
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet és a sót keverjük egybe, majd a puha vajat (20 dekagramm) morzsoljuk bele, utána adjuk hozzá a tojássárgáját (a tojásokat válasszuk szét, a fehérjét tegyük félre) és a tejfölt, gyúrjunk belőle tésztát.
A tésztát csomagoljuk folpackba, tegyük hűtőbe 15 percre.
A tésztát osszuk két részre, nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg a maradék 10 dekagramm olvasztott vajjal, utána szorosan tekerjük fel, formázzuk henger alakú rúddá a tésztát.
A tésztahengerből vágjunk ujjnyi vastag darabokat, a darabokat igyekezzünk kör alakba nyújtani, majd a tészta egyik oldalára tegyünk tölteléket (kakaó) ízlés szerint, utána a tészta másik felét hajtsuk rá, formázzunk belőle kiflit.
A kifliket pakoljuk sütőpapírral bélelt tepsire, a maradék fehérjével kenjük meg, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre.
A kifliket porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors