Mutatós lakodalmas barack rumos dióval töltve: mutatjuk, hogy készül a retró finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Nem véletlen a név, a régi sátras lakodalmakban ez a látványos desszert volt az egyik legkedveltebb sütemény.
A lakodalmas barack legendás finomság, a vidéken tartott lagzikban óriási adagban sütötték a helyi, ügyes kezű asszonyok. Kellett is, hisz imádták a vendégek, ha pedig véget ért a mulatság, titkon mindenki remélte, maradt néhány darab, amit magával vihet az ember.
Mára talán megkopott a sütemény népszerűsége, pedig ideje lenne újra előtérbe helyezni: süsd meg a családnak, ne maradjanak ki az ifjak a jóból. Igaz, a barackok gyártása pepecs munka, de megéri, akár be is vonhatod a gyerekeket a sütésbe, közben beszélgettek egy jó nagyot.
Erre figyelj a készítésénél!
A süti készítésének buktatója a barack kialakítása: ha megvárod, míg kihűl a tészta, nem fogod tudni kiszedni a belsejét. A tészta kikapását még melegen végezd el, úgy nem fog megtörni a sütigolyó. A kiszedett tésztát ne dobd ki, ebből készül ugyanis a mennyei töltelék. Bevonatként ízesített gyümölcslé helyett ételfestéket is használhatsz.
Az olaszoknak is van barackos sütijük, amely külsőre nagyon hasonlít a magyar kedvencre, az elkészítési módja és a zamata azonban teljesen más.
Régimódi lakodalmas barack
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 70 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 1 csomag (7 g) vaníliás cukor
- 25 dekagramm porcukor
- 25 dekagramm vaj
- 2 darab tojássárgája
- 2 deciliter tej
Töltelék:
- 15 dekagramm darált dió
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 3 evőkanál rum
- 2 deciliter tej
- 10 dekagramm vaj
Bevonat:
- 30 milliliter vérnarancs (aroma)
- 1 bögre cukor
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet forgassuk egybe a sóval, sütőporral és vaníliás cukorral.
A puha vajat és a porcukrot keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, utána a lisztes keveréket és a tejet, gyúrjunk a hozzávalókból lágy tésztát.
A tésztát fedjük le alufóliával és tegyük hűtőbe 1-2 órát pihenni.
A hűtőben pihent tésztából formázzunk dió nagyságú golyókat, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A korongok tetejét vizes tenyérrel kicsit lapogassuk le.
A sütiket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-18 perc alatt süssük szép aranybarnára.
A félgömbök belsejét, ahova a töltelék kerül majd, még melegen ki kell vágni, kaparni. A töltelékhez tedd félre a kivájt tésztát.
Töltelék:
A kivájt tésztát morzsoljuk össze, utána adjuk hozzá a kakaóport, cukrot, darált diót, rumot, vajat és a tejet. Az alapanyagokat keverjük simára, utána lefedve, 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni.
A töltelékkel töltsük meg a félgömböket, amelyeket töltés után illesszünk össze, összeragad majd a barackos süti.
Bevonat
A vérnarancsot öntsük tálba, a cukrot pedig egy másikba.
Vegyünk egy barackot, mártsuk bele a vérnarancsba, utána forgassuk cukorba, ha szeretnénk, díszítsük mentalevéllel.
Fotó: Getty Images