Kókuszba forgatott energiagolyó pillanatok alatt - A répatorta-rajongók imádni fogják
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
A datolya energiájától, a répa frissességétől és az illatos fűszerektől lesz tökéletes ez az energiagolyó.
A répa nagyon jól illik a süteményekbe, ha már kóstoltál répatortát, tudod, mennyire szaftossá, puhává tudja tenni. A répatorta egyáltalán nem bonyolult süti, sőt, sütheted muffinként is, akkor még egyszerűbb dolgod van, hiszen csak össze kell keverni mindent.
A répát sütés nélküli süteményekbe is teheted, ilyenek például az energiagolyók, amelyeknek az összetevőiben annyi tápanyag van, hogy akár már egy darab fel tud pörgetni, ha fáradt vagy. Ezeknek a sütés nélküli édességeknek az egyik alapanyaga a datolya, amely úgy teszi édessé a sütiket, hogy közben nem dobja meg olyan durván a vércukorszintet sem. Ebbe az energiagolyóba is került belőle, finom fűszerekkel és más tápláló hozzávalókkal együtt.
Répás energiagolyó
Hozzávalók 20 darabhoz
- 220 gramm datolya (kimagozva)
- 1 szál sárgarépa (közepes)
- 150 gramm dió
- 1 evőkanál chia mag
- 200 gramm kókuszreszelék
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió (őrölt)
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A sárgarépát reszeljük le vagy vágjuk egészen apró darabokra. Ha a datolya kicsit szárazabb, áztassuk be vízbe az aprítás előtt. A kókuszreszelék egyharmadát tegyük félre a forgatáshoz.
Az összes hozzávalót tegyük egy aprítógépbe, addig dolgoztassuk a gépet, amíg egy kicsit darabos masszát nem kapunk. Formázzunk belőle golyókat, majd forgassuk őket kókuszreszelékbe.
Tegyük hűtőszekrénybe egy órára, hogy összeérjenek az ízek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors