![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Cukor helyett: így édesíts datolyával - Senki észre sem veszi
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A cukrot mindenki próbálja kerülni, de az édesítőszerek nem mindig jelentenek tökéletes alternatívát. Különösen igaz ez akkor, ha gyerekeknek sütünk, akiknek nem biztos, hogy jót tesznek a különböző cukorpótlók. Egy ideje természetes alapanyagokkal próbálom megoldani a cukor helyettesítését, és ebből a célból a datolya használata vált be a legjobban.
A datolya egészséges
A datolya amellett, hogy elképesztően töményen édes, rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne. Sok káliumot, kálciumot, magnéziumot , továbbá A- B6 - és K-vitamint tartalmaz. Nagyon sok benne a szénhidrát, viszont magas a rosttartalma is, így a benne lévő cukrok, melyek fruktóz, szukróz és glükóz formájában vannak jelen, lassabban szívódnak fel belőle, így nem dobják meg annyira hirtelen a vércukor szintet.
Így működik süteményben
Édesítés céljából csak a puha, szaftos datolyák működnek, amelyek keleti élelmiszerboltokban, piacokon kaphatók. Száraz datolyával nem érdemes próbálkozni, sosem lehet annyira felpuhítani, hogy egyenletesen el tudjuk keverni a süteményben. Ha sütéshez használom, előbb kimagozom, majd beáztatom, és aprítógépben leturmixolom a datolyát, arra pedig figyelek, hogy beleszámítsam az adott sütemény nedvességtartalmába.
Tökéletesen működik muffinoknál és más, egyszerű, kevert tésztás süteményeknél, de krémek, pudingok édesítésére is kiváló, kalácsok töltelékében is működik például mák édesítésére. Turmixba, müzlibe, granolába is jól illik. Müzliszeletek, energiagolyók alapja lehet, ezekben az esetekben összekötőként is funkcionál, ragacsos állaga segít egyben tartani a masszát, melyekből készülnek.
Mazsola is
Más aszalt gyümölcsök is használhatóak erre a célra, különösen a mazsola és az aszalt szilva. Ezeknek a gyümölcsöknek a használatakor azonban érdemes észben tartani, hogy kevésbé fognak áztatáskor felpuhulni, mint a datolya, nem lehet őket annyira sima masszává turmixolni, és az ízük sem olyan semlegesen édes, tehát nyomot fog hagyni a sütemény összízhatásán.
Persze azért nem érdemes azt gondolni, hogy a datolya diétás megoldást nyújt: nagyon magas az energiatartalma, de a cukorral ellentétben úgy édesít, hogy közben táplál is, és ez nagy előny.