Répatorta másképp: utolsó pillanatos répás energiagolyó
Ha az ünnepi sürgés-forgás közben csak egy gyors desszert fér bele az idődbe, akkor ez a répatorta-energiagolyó legyen az!
Ez az álompuha és pufi répatortamuffin a legjobb választás a húsvéti időszakra, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szeretik majd. A lágy tésztát a reszelt répa teszi szaftossá, és darált dió is kerül bele, amelytől tartalmasabb lesz. A tetejére pedig egy selymes, vegán krémsajtos díszítés kerül.
A teljes süti vegán, azaz sem a tészta, sem pedig a krém nem tartalmaz tojást vagy tejtermékeket, így ételérzékenyként is bátran eheted. A díszítéshez használj dekormarcipánt vagy durvára darabolt diót, esetleg fahéjszórást.
Egy tálban keverjük össze a tészta száraz hozzávalóit (liszt, darált dió, szódabikarbóna, sütőpor, só, cukor, fahéj).
Egy másik tálban keverjük össze a reszelt répát, a szójaitalt, az almaszószt, az olajat, a citromlevet és a vaníliakivonatot, majd forgassuk össze a lisztes alappal. Kanalazzuk muffinkapszlikba, és tegyük őket 180 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. Vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a krém összetevőit dolgozzuk össze kézi mixerrel, töltsük habzsákba, és kis időre tegyük hűtőbe dermedni. Díszítsük vele a kihűlt muffinok tetejét, majd tetszőleges kiegészítőkkel – marcipánrépával, durvára darabolt dióval – díszítsük. Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu