Répatorta másképp: utolsó pillanatos répás energiagolyó

Repatorta-energiagolyo-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha az ünnepi sürgés-forgás közben csak egy gyors desszert fér bele az idődbe, akkor ez a répatorta-energiagolyó legyen az!

A húsvéti sütés-főzés nem kis feladat, főleg, ha többfogásos menüvel és sütikínálattal akarod elkápráztatni a családot. Ha az utolsó napokra már kifogytál az energiából, vagy egyszerűen nincsen időd összetettebb desszertre, akkor ennek az energiagolyónak mindenképp adj egy esélyt. A majdnem nyers édesség sütés nélkül készül, mindössze a répát kell megfőznöd hozzá, és egy aprítógépben összedolgoznod a többi hozzávalóval.

Jó hír azoknak, akik allergiásak a csonthéjasokra, hogy dió helyett napraforgómaggal is szuperül működik a recept. Az elkészült golyókat a receptben leírtak szerint kókuszreszelékbe is hempergetheted, de pirított diódarabokkal is isteni!

Répatortagolyók

Repatorta-energiagolyo

Hozzávalók 16 darabhoz

  • 130 g dió
  • 100 g kókuszreszelék + 3 ek. a hempergetéshez
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 0.25 tk őrölt szerecsendió
  • 0.25 tk őrölt gyömbér
  • 0.5 tk
  • 12 szem Medjool datolya
  • 100 g sárgarépa (kb. 2 kisebb darab)
  • 2 ek juharszirup
Recept idők

Elkészítés:

A répát pucoljuk meg, daraboljuk fel, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le.

A datolyákat áztassuk forró vízbe, és hagyjuk, hogy 15 perc alatt megpuhuljanak. Szűrjük le.

Tegyük a diót, a kókuszreszeléket, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért és a sót egy aprítógépbe, és dolgozzuk apró szemcsékre. Adjuk hozzá a répát, a datolyát és a juharszirupot, és dolgozzuk összeálló masszává. 

Egy kanál segítségével szaggassunk közepes mennyiségeket a masszából, és kézzel formázzunk 2-2,5 cm átmérőjű golyókat. Hempergessük kókuszreszelékbe, és elfogyasztásig hűvös helyen tároljuk. Hűtőben 5 napig eláll.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük