Gluténmentes répatorta gazdagon: sok dióval dobd fel
A répatorta egy megosztó desszert: sokan imádják, mások viszont nem értik, mit keres a zöldség egy tortában. Ez a változat azonban annyira lágy, omlós és ízletes, hogy nem lehet nem szeretni.
A húsvéti sütés-főzés nem kis feladat, főleg, ha többfogásos menüvel és sütikínálattal akarod elkápráztatni a családot. Ha az utolsó napokra már kifogytál az energiából, vagy egyszerűen nincsen időd összetettebb desszertre, akkor ennek az energiagolyónak mindenképp adj egy esélyt. A majdnem nyers édesség sütés nélkül készül, mindössze a répát kell megfőznöd hozzá, és egy aprítógépben összedolgoznod a többi hozzávalóval.
Jó hír azoknak, akik allergiásak a csonthéjasokra, hogy dió helyett napraforgómaggal is szuperül működik a recept. Az elkészült golyókat a receptben leírtak szerint kókuszreszelékbe is hempergetheted, de pirított diódarabokkal is isteni!
A répát pucoljuk meg, daraboljuk fel, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le.
A datolyákat áztassuk forró vízbe, és hagyjuk, hogy 15 perc alatt megpuhuljanak. Szűrjük le.
Tegyük a diót, a kókuszreszeléket, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért és a sót egy aprítógépbe, és dolgozzuk apró szemcsékre. Adjuk hozzá a répát, a datolyát és a juharszirupot, és dolgozzuk összeálló masszává.
Egy kanál segítségével szaggassunk közepes mennyiségeket a masszából, és kézzel formázzunk 2-2,5 cm átmérőjű golyókat. Hempergessük kókuszreszelékbe, és elfogyasztásig hűvös helyen tároljuk. Hűtőben 5 napig eláll.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors