Répatorta másképp: utolsó pillanatos répás energiagolyó
Ha az ünnepi sürgés-forgás közben csak egy gyors desszert fér bele az idődbe, akkor ez a répatorta-energiagolyó legyen az!
A húsvéti sütés-főzés nem kis feladat, főleg, ha többfogásos menüvel és sütikínálattal akarod elkápráztatni a családot. Ha az utolsó napokra már kifogytál az energiából, vagy egyszerűen nincsen időd összetettebb desszertre, akkor ennek az energiagolyónak mindenképp adj egy esélyt. A majdnem nyers édesség sütés nélkül készül, mindössze a répát kell megfőznöd hozzá, és egy aprítógépben összedolgoznod a többi hozzávalóval.
Jó hír azoknak, akik allergiásak a csonthéjasokra, hogy dió helyett napraforgómaggal is szuperül működik a recept. Az elkészült golyókat a receptben leírtak szerint kókuszreszelékbe is hempergetheted, de pirított diódarabokkal is isteni!
Répatortagolyók
Hozzávalók 16 darabhoz
- 130 g dió
- 100 g kókuszreszelék + 3 ek. a hempergetéshez
- 0.5 tk őrölt fahéj
- 0.25 tk őrölt szerecsendió
- 0.25 tk őrölt gyömbér
- 0.5 tk só
- 12 szem Medjool datolya
- 100 g sárgarépa (kb. 2 kisebb darab)
- 2 ek juharszirup
Elkészítés:
A répát pucoljuk meg, daraboljuk fel, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le.
A datolyákat áztassuk forró vízbe, és hagyjuk, hogy 15 perc alatt megpuhuljanak. Szűrjük le.
Tegyük a diót, a kókuszreszeléket, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért és a sót egy aprítógépbe, és dolgozzuk apró szemcsékre. Adjuk hozzá a répát, a datolyát és a juharszirupot, és dolgozzuk összeálló masszává.
Egy kanál segítségével szaggassunk közepes mennyiségeket a masszából, és kézzel formázzunk 2-2,5 cm átmérőjű golyókat. Hempergessük kókuszreszelékbe, és elfogyasztásig hűvös helyen tároljuk. Hűtőben 5 napig eláll.
-
2024-04-21 11:08:01
-
2024-04-17 10:32:01
-
2024-04-01 07:52:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!