Stefánia-vagdalt pont úgy, ahogy a nagyi is készítette - A töltött fasírt hidegen is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A Stefánia-vagdalt igazi retró étel, főleg a 80-as években volt népszerű, minden jeles napon biztos helye volt az ünnepi asztalon.
A mutatós egyben sült fasírt melegen és hidegen fogyasztva is isteni, ráadásul nem kell sokat bíbelődni az elkészítésével, csak be kell gyúrni a fasírtot, tojást kell főzni, összerakni az alapanyagokat, aztán mehet is a sütőbe pirosra sülni.
Miért Stefánia a neve?
Az egyben sültet nem másnak, mint II. Lipót belga király lányának, Stefánia hercegnőnek köszönhetjük. A hercegnő rajongott a gasztronómiáért, Lónyay Elemér feleségeként Magyarországon élt és számos új ételvariációval gazdagította a magyar konyhát: szerette főtt tojással tölteni az ételeket, ezeket Stefánia módra készült fogásoknak hívták, köztük az egyik leghíresebb a Stefánia-vagdalt, másik ismert nevén a Stefánia-szelet.
Ahogy a klasszikusokkal megesik, a Stefánia-vagdaltat is újragondolták már, több formában is. Érdemes kipróbálni azt a változatot, amikor a töltött fasírt sűrű paradicsomszósszal van leöntve, úgy kerül a sütőbe, de akár baconnel is körbetekerheted az egyben sültet. A kiadós fasírt bármilyen krumplis köret mellé tökéletes választás, kínálhatod salátával, de akár még kenyérre szeletelve is el lehet fogyasztani.
Stefánia-vagdalt
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm darált sertéscomb vagy -lapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- kevés olaj
- 2 darab zsemle
- 8 darab tojás
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 0.5 teáskanál majoranna
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A darált húst öntsük keverőtálba.
A zsemlét áztassuk vízbe, majd nyomkodjuk ki belőle a folyadékot és tegyük a darált húshoz.
A finomra vágott hagymát olajon dinszteljük meg, majd amikor üveges lesz, öntsük a darált húshoz.
A darált húshoz és a hagymához adjuk hozzá a petrezselymet finomra vágva, a fűszereket (só, bors, pirospaprika, majoranna), a zúzott fokhagymát, 2 darab tojást és dolgozzuk egybe a masszát. A begyúrt fasírtot fedjük le és tegyük hűtőbe 1 órát pihenni, amíg az ízek összeérnek.
A maradék 6 darab tojást forrásban lévő vízben, 8-12 perc alatt főzzük ki, majd hűtsük és pucoljuk meg.
Egy tepsit béleljünk ki alufóliával és borítsuk rá a húsos keveréket, a kezünk segítségével szépen lapítsuk ki a masszát. Pakoljuk a közepére a tojásokat szépen sorjában, majd a húst hajtsuk a tojásra, hogy henger alakú legyen a fasírt.
A húsroládot kenjük meg olajjal, majd 180 fokos sütőben, 40-60 perc alatt süssük pirosra.
Fotó: Getty Images