A ribiszkeszörp főzés nélkül kerül az üvegbe – A nagyi is így készítette

ribiszkeszörpcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A ribiszke vagy ribizli a nyár egyik legnagyobb kedvence, ami - ha szerencsések vagyunk - megterem a kertünkben, használjuk fel minél változatosabban.

A ribizliről mindig a gyerekkorom jut az eszembe, a régi vidéki nyaralások, amikor addig jártunk a ribizlibokorhoz fosztogatni, amíg teljesen lekopaszítottuk a testvéremmel. A mai napig a gyengénk ez a csodálatos gyümölcs, amiből érdemes a kamránk polcaira üvegbe zárt finomságokat rejteni - ribiszkezselét vagy -szörpöt.

A mamám mindig készített nekünk ribiszkeszörpöt, szép karcsú üvegbe töltötte a kellemes ízű nedűt. Mama receptjében főzés nélkül készül a szörp, amibe - mint a bodza esetében - citromsav kerül.

Mi az a citromsav?

Az élelmiszeriparban befőzések alkalmával szokták használni, javítja a befőttek, szörpök ízét, színük megőrzéséért felel. Természetes vegyület, citromléből nagy mennyiségben előállítható, de szintetikus úton is létre lehet hozni. A citromsavat a boltok polcain megtalálhatjuk, befőzés idején különösen szem előtt van az áruházakban.

Ribiszkeszörp

ribiszkeszörpct

Hozzávalók 30 decihez

  • 5 kilogramm ribiszke
  • 3 liter víz
  • 10 dekagramm citromsav
  • 4 kilogramm cukor
  • 0.5 deciliter rum
  • 1 teáskanál nátrium benzoát (tartósítószer)
Recept idők

Elkészítés:

A megmosott ribiszkeszemeket lefejtjük a fürtről, daráljuk vagy alaposan összezúzzuk, vizet öntünk rá, belekeverjük a citromsavat, majd letakarva, hűvös helyen 1 napot állni hagyjuk.

Másnap vászonkendő vagy olcsó harisnya segítségével átszűrjük, a ribiszkevelőt alaposan kinyomkodjuk, megvárjuk, míg magától lecsöpög. A levet lemérjük és literenként 80 deka cukrot adunk hozzá, addig keverjük, míg a cukor feloldódik benne.

A rumban elkeverjük a tartósítószert, majd a szörphöz adjuk.

Tiszta, kifertőtlenített karcsú üvegbe töltjük a szörpöt, dupla celofánnal szorosan lezárjuk. Hűvös helyen tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon