Így készül a gnudi, a gnocchi könnyed változata: krumpli helyett ricotta az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az olasz konyha tésztacsodái közül nem csak a gnocchit érdemes ismerni, kis testvére, a légies gnudi is megérdemli a figyelmet.
A gnocchi krumpliból és lisztből készül, mindenféle mártással kínálva tökéletes, nagyon sokféle variációban kerülhet a tányérra. Az ismert kedvenc árnyékában bújik meg a kis testvér, a ricottából és búzadarából készült gombóc, tisztes nevén a gnudi.
A gnudi sokkal légiesebb, bár az elkészítése hosszadalmas és nagyobb odafigyelést igényel, mint a gnocchié, isteni finom, jól variálható, a gombóc tésztájában remekül elférnek a fűszernövények és a zöldségek.
Erre figyelj a gombócok főzésénél
Mindig bő, lobogó vízben kell megfőzni a gombócokat, egyszerre soha nem szabad sokat pakolni a fazékba. A második adag gnudit új fazék vízben érdemes készíteni, úgy biztos nem fognak összeragadni. Az elkészült finomságot vajon is át lehet pirítani zsályával vagy rozmaringgal, de paradicsomos, tejszínes mártások is kerülhetnek rá.
Ricottagombóc
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm ricotta
- 100 gramm spenót
- 80 gramm parmezán
- 1 csipet szerecsendió
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 500 gramm búzadara
Elkészítés:
Vegyünk elő egy tálat, tegyünk rá egy szűrőt, amelybe borítsuk bele a ricottát, majd rakjuk a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap a lecsepegtetett ricottát tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a fűszereket, a parmezánt és a megmosott, feldarabolt spenótot.
A búzadara felét öntsük ki egy tálcára.
A ricottából kanál segítségével formázzunk gombócokat, majd a kis labdákat óvatosan forgassuk meg a búzadarában. A maradék darát szórjuk rá a gombócokra, fedjük le őket és mehetnek a hűtőbe egy újabb éjszakára.
A gnudit bő, forrásban lévő vízben főzzük ki 3-5 perc alatt (amíg feljönnek a gombócok a víz tetejére), majd tetszőleges mártással kínáljuk.
Fotó: Getty Images