Habkönnyű, olasz ricottás galuska – Magában a legfinomabb

gnudi - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olyan, mint egy túrógombóc, csak sós, lágy és elképesztően könnyű - mindenképpen megéri elkészíteni.

Valójában butaság lenne ezt az ételt a magyar túrógombóchoz hasonlítani, hiszen az egyik kutya, a másik eb, mégis voltaképpen hasonló konstrukcióról van szó. Az összetevők közel ugyanazok: ricotta, ami hasonlít a túróhoz, liszt vagy dara és tojás. Ez a legegyszerűbb alapverzió, amire csak zsályás vaj kerül, de vannak olyan változatok, amelyeknek a tésztájában spenót van és paradicsomszószban tálalják őket.

Lágy és légies kell, hogy legyen

Mint a túrógombócnak is, a gnudi titka éppen ugyanúgy a lágyság, hogy minél könnyebb és légiesebb maradjon. Ezért kell nagyon óvatosan bánni a hozzáadott száraz alapanyagokkal, a liszttel és/vagy darával, nehogy véletlenül eltúlozzuk és túlságosan sokat tegyünk bele. A legtöbb recept azt javasolja, hogy inkább kerüljön a masszába kevesebb száraz anyag, de pihenjen hosszabban. 

A mi gombócunkkal ellentétben a gnudi nem bekeverve, hanem már megformázva pihen a hűtőben, ami abból a szempontból igen praktikus, hogy mindent teljesen elő lehet készíteni, tálalás előtt már csak néhány perc alatt ki kell főzni a gombócokat, és kész is van.

Olasz ricottás galuska, azaz gnudi

gnudi2 - ajanlj

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 gramm ricotta
  • 2 darab tojás
  • 70 gramm reszelt parmezán/grana padano
  • 70 gramm liszt
  • 1 csipet
  • ízlés szerint őrölt szerecsendió
  • 2 evőkanál vaj
  • ízlés szerint friss zsályalevelek
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat elkeverjük a ricottával, majd beleszójuk a reszelt sajtot és a lisztet. Összeforgatjuk, adunk hozzá sót és szerecsendiót. Vizes kézzel gombócokat formálunk, a gombócokat tálcára sorakoztatjuk, lefedjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük pihenni. 

 

Vizet forralunk, majd belesüllyesztjük a gombócokat. Amikor feljönnek a víz felszínére, kihalásszuk őket egy szűrőkanállal, és a zsályalevelekkel megolvasztott vajba forgatjuk őket, majd további reszelt sajttal megszórva tálaljuk. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük