![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Habkönnyű, olasz ricottás galuska – Magában a legfinomabb
![gnudi - cover](https://kep.index.hu/1/0/2952/29520/295205/29520565_2265931_d2ef9c7971523fca05840d96034072a8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Olyan, mint egy túrógombóc, csak sós, lágy és elképesztően könnyű - mindenképpen megéri elkészíteni.
Valójában butaság lenne ezt az ételt a magyar túrógombóchoz hasonlítani, hiszen az egyik kutya, a másik eb, mégis voltaképpen hasonló konstrukcióról van szó. Az összetevők közel ugyanazok: ricotta, ami hasonlít a túróhoz, liszt vagy dara és tojás. Ez a legegyszerűbb alapverzió, amire csak zsályás vaj kerül, de vannak olyan változatok, amelyeknek a tésztájában spenót van és paradicsomszószban tálalják őket.
Lágy és légies kell, hogy legyen
Mint a túrógombócnak is, a gnudi titka éppen ugyanúgy a lágyság, hogy minél könnyebb és légiesebb maradjon. Ezért kell nagyon óvatosan bánni a hozzáadott száraz alapanyagokkal, a liszttel és/vagy darával, nehogy véletlenül eltúlozzuk és túlságosan sokat tegyünk bele. A legtöbb recept azt javasolja, hogy inkább kerüljön a masszába kevesebb száraz anyag, de pihenjen hosszabban.
A mi gombócunkkal ellentétben a gnudi nem bekeverve, hanem már megformázva pihen a hűtőben, ami abból a szempontból igen praktikus, hogy mindent teljesen elő lehet készíteni, tálalás előtt már csak néhány perc alatt ki kell főzni a gombócokat, és kész is van.
Olasz ricottás galuska, azaz gnudi
![gnudi2 - ajanlj](https://kep.index.hu/1/0/2952/29520/295205/29520587_719d7403a380aed25125585e311d8bc8_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm ricotta
- 2 darab tojás
- 70 gramm reszelt parmezán/grana padano
- 70 gramm liszt
- 1 csipet só
- ízlés szerint őrölt szerecsendió
- 2 evőkanál vaj
- ízlés szerint friss zsályalevelek
Elkészítés:
A tojásokat elkeverjük a ricottával, majd beleszójuk a reszelt sajtot és a lisztet. Összeforgatjuk, adunk hozzá sót és szerecsendiót. Vizes kézzel gombócokat formálunk, a gombócokat tálcára sorakoztatjuk, lefedjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Vizet forralunk, majd belesüllyesztjük a gombócokat. Amikor feljönnek a víz felszínére, kihalásszuk őket egy szűrőkanállal, és a zsályalevelekkel megolvasztott vajba forgatjuk őket, majd további reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!