Habkönnyű, ricottával töltött batyu: muffinformában készül az édesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha kedveled az olasz konyhát, különösen a süteményeiket, próbáld ki ezt a ricottás édességet, imádni fogod.
A ricottával töltött batyu, vagyis a soffioni abruzzesi tradicionális olasz sütemény, amelyben könnyed krém kerül az omlós tészta belsejébe. Kicsit hasonlít a mi túrós batyunkhoz, mégis más: míg a magyar változat kelt tésztából készül, és citromhéjjal kevert túrót rejt, addig az olasz verzió omlós gyúrt tésztából és tojáshabbal lazított ricottás krémből áll.
Bár a ricotta hasonló a túróhóz, annál lágyabb, krémesebb, viszont ugyanolyan jól áll neki a citrus frissessége, úgyhogy ebből a receptből sem hiányzik a citrom. Hogy igazán könnyed legyen, tojáshab lazítja, illetve vanília is ízesíti.
Az olaszok az omlós tésztát nem vajjal, hanem olívaolajjal készítik, és bár valószínűleg az előzővel is működik a recept, érdemes kipróbálni a tradicionális verziót.
Ricottával töltött batyu
Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta:
- 300 gramm liszt
- 1 nagy csipet só
- 2 darab tojás
- 4 evőkanál olívaolaj
- 75 gramm cukor
Töltelék:
- 4 darab tojás
- 120 gramm cukor
- 1 darab biocitrom héja
- 400 gramm ricotta
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 tk citromlé
Elkészítés:
Készítsük el a tésztát:
Az átszitált lisztet keverjük össze a sóval.
Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd keverjük bele az olajat és a cukrot. Adjuk hozzá a lisztet, majd kezdjük el összedolgozni a tésztát, gyúrjuk egynemű gombóccá. Ha nem akar összeállni, morzsás, adjunk hozzá egy kevés hideg vizet. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30-60 percre.
Készítsük el a tölteléket:
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük habosra a cukorral és a citrom reszelt héjával. Adjuk hozzá a ricottát és a vaníliakivonatot, keverjük alaposan össze a krémet.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá a citromlével, majd egy spatula segítségével forgassuk a ricottás krémbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és enyhén lisztezzünk ki 12 muffinformát.
A tésztát szedjük 12 részre, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki őket négyzet alakra.
Tegyük a tésztanégyzeteket a muffinformákba úgy, hogy túllógjanak a forma szélén, majd töltsük meg mindet a ricottás krémmel. A túllógó tésztát hajtsuk rá a tetejükre.
Süssük őket 30 percig, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet 160 fokra, süssük még 10-15 percig. Előfordulhat, hogy kevesebb idő is elég neki, ha túl barnának látod, vedd ki előbb, vagy takard le alufóliával, így csak az alja/belseje sül tovább.
Hagyjuk őket a formában hűlni, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Getty Images