Habkönnyű, ricottával töltött batyu: muffinformában készül az édesség

ricottásbatyu
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kedveled az olasz konyhát, különösen a süteményeiket, próbáld ki ezt a ricottás édességet, imádni fogod.

A ricottával töltött batyu, vagyis a soffioni abruzzesi tradicionális olasz sütemény, amelyben könnyed krém kerül az omlós tészta belsejébe. Kicsit hasonlít a mi túrós batyunkhoz, mégis más: míg a magyar változat kelt tésztából készül, és citromhéjjal kevert túrót rejt, addig az olasz verzió omlós gyúrt tésztából és tojáshabbal lazított ricottás krémből áll. 

Bár a ricotta hasonló a túróhóz, annál lágyabb, krémesebb, viszont ugyanolyan jól áll neki a citrus frissessége, úgyhogy ebből a receptből sem hiányzik a citrom. Hogy igazán könnyed legyen, tojáshab lazítja, illetve vanília is ízesíti. 

Az olaszok az omlós tésztát nem vajjal, hanem olívaolajjal készítik, és bár valószínűleg az előzővel is működik a recept, érdemes kipróbálni a tradicionális verziót.

Ricottával töltött batyu

ricottásbatyu2

Hozzávalók 12 darabhoz

Tészta:

  • 300 gramm liszt
  • 1 nagy csipet
  • 2 darab tojás
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 75 gramm cukor

Töltelék:

  • 4 darab tojás
  • 120 gramm cukor
  • 1 darab biocitrom héja
  • 400 gramm ricotta
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 0.5 tk citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát:

Az átszitált lisztet keverjük össze a sóval. 

Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd keverjük bele az olajat és a cukrot. Adjuk hozzá a lisztet, majd kezdjük el összedolgozni a tésztát, gyúrjuk egynemű gombóccá. Ha nem akar összeállni, morzsás, adjunk hozzá egy kevés hideg vizet. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30-60 percre.

Készítsük el a tölteléket:

A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük habosra a cukorral és a citrom reszelt héjával. Adjuk hozzá a ricottát és a vaníliakivonatot, keverjük alaposan össze a krémet.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá a citromlével, majd egy spatula segítségével forgassuk a ricottás krémbe.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és enyhén lisztezzünk ki 12 muffinformát.

A tésztát szedjük 12 részre, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki őket négyzet alakra. 

Tegyük a tésztanégyzeteket a muffinformákba úgy, hogy túllógjanak a forma szélén, majd töltsük meg mindet a ricottás krémmel. A túllógó tésztát hajtsuk rá a tetejükre.

Süssük őket 30 percig, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet 160 fokra, süssük még 10-15 percig. Előfordulhat, hogy kevesebb idő is elég neki, ha túl barnának látod, vedd ki előbb, vagy takard le alufóliával, így csak az alja/belseje sül tovább.

Hagyjuk őket a formában hűlni, mielőtt kínálnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük