Könnyű rizspuding banánnal és áfonyával: a tejszíntől sokkal krémesebb lesz

bpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rizses desszert friss gyümölccsel és fahéjjal megszórva lesz igazán finom.

A rizsből nem csak köreteket lehet készíteni, különböző édességek alapja is lehet. Készülhet belőle ropogós bundájú rizsfánk vagy isteni rizspuding friss gyümölccsel kínálva.

A rizspuding akkor igazán csábító, ha krémes. A tökéletes állagnak két titka van: a tej és a tejszín. A legtöbb receptben vízben puhulnak a rizsszemek, utána tejjel öntik fel a desszertet. A vizes verziónál előfordulhat, hogy pergősebb lesz a rizs, ezért az a legjobb választás, ha víz helyett tejben fő, aztán kerül rá a tejszín, amitől sokkal krémesebb lesz a végeredmény. A rizspudingot sokféleképpen lehet kínálni, kakaót, csokikrémet, karamellt és lekvárt is lehet a tetejére csorgatni, azonban friss gyümölcsökkel és fahéjjal megszórva a legfinomabb.

Rizspuding banánnal és áfonyával

rbáak1

Hozzávalók 4 személyre

  • 15 dekagramm rizs
  • 2.5 deciliter tej
  • 5 deciliter tejszín
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 csipet
  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 darab banán
  • 2 marék áfonya
  • 1 teáskanál fahéj
  • méz ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tejet magas falú edényben forraljuk fel, majd amikor felforrt, öntsük bele a rizst, keverjük el benne, majd pároljuk alacsony hőfokon 15-20 percig. Amikor a tejet magába szívta, öntsük fel 4 deciliter tejszínnel, keverjük hozzá a sót, cukrot és közepes láng felett főzzük krémesre (15-20 perc).

A maradék tejszínt keverjük össze a tojással, utána öntsük a rizshez és főzzük még 2-3 percig, miközben folyamatosan kevergessük.

Az elkészült rizspudingba keverjük bele a vajat és a vaníliás cukrot, tálalásnál szórjunk rá fahéjat, tegyük rá banánt és áfonyát, ha szeretnénk, ízlés szerint mézet is lehet rá csorgatni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük