Fenséges, vietnami tavaszi tekercs otthon: ropogós és fűszeres
Ha kóstoltad már étteremben a színes, édes és savanykás vietnami tavaszi tekercset, nem kell noszogatni, hogy otthon is elkészítsd.
A samosa, singara vagy sambusa egy közkedvelt indiai étel, amelyben fűszeres zöldséges vagy húsos tölteléket pakolnak a tésztába, majd kisütik vagy megfőzik. A töltelék nagyon gazdag és sokszínű lehet, a vegetáriánus verziókban megtalálható a burgonya, a hagyma, a lencse és más hüvelyesek. A nem vegetáriánus samosákba pedig tojást, csirkét, bárányt vagy egyéb darált húsokat töltenek.
Ebben a receptben az egyik közkedvelt kombinációt ismerheted meg: ez a burgonya, zöldborsó, zöldbab, de bármilyen más zöldséget is használhatsz.
Hevítsünk fel egy serpenyőt az olajjal, adjuk hozzá a felaprított hagymát, majd amikor üveges, szórjuk rá a sót és a porállagú fűszereket, tegyük bele a felkockázott burgonyát, a feldarabolt zöldbabot, a borsót és a vizet. 12-15 perc alatt pároljuk őket puhára.
Adjuk a zöldségekhez az összevagdalt friss koriandert, egy krumplinyomó segítségével pürésítsük, majd hagyjuk őket langyosra hűlni.
Ezalatt a réteslapokat vágjuk 8-10 cm széles csíkokra, és amíg egy csíkkal dolgozunk, a többit takarjuk le nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
Tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket a csík egyik végébe, hajtsuk rá átlósan a tészta sarkát, hogy háromszöget kapjunk, majd folytassuk a hajtogatást a csík végéig. A végét kenjük meg egy kis vízzel, hogy odaragadjon a háromszöghöz.
Hevítsünk fel annyi olajat, amennyi ellepi a samosákat, majd közepes hőfkon, 2-3 perc alatt süssük őket aranybarnára. Csöpögtessük le őket, és rögtön tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu