
Villámgyors krumplis köret a horvátoktól: tartalmas és tápláló
Hogyha Horvátországban jársz, sok más mellett a blitvát is feltétlenül kóstold meg! Ez egy egyszerű és olcsó köret, így kis költségvetésből is csodás étel születik.
A sokadik krumplipüré, sült krumpli és rizs után óhatatlanul is elfoghat az érzés, hogy meguntad ezeket a köreteket. Itt az idő, hogy felturbózd őket, hogy újból izgalmassá válhassanak.
Ezúttal a sült krumplit öltöztetjük új köntösbe: fekete bors, fokhagymapor, só, friss petrezselyem és egy kis őrölt pirospaprika is közrejátszik a receptben, a végeredmény pedig egy ennivalóan aranyos szív formájában kel életre.
Ha a tészta túl folyósra sikerülne, akkor se ess pánikba, mert egy kinyomózsákba töltve, és abból adagolva is meg tudod rajzolni a szíveket az olajba.
Tegyünk fel egy lábasban vizet forrni egy teáskanál sóval.
A krumplikat hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra. Főzzük közepes lángon kb. 15 percig, amíg a krumpli megpuhul.
A megfőtt krumplit csepegtessük le, majd pépesítsük egy villával vagy krumplinyomóval.
Adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, a fűszereket és a finomra vágott petrezselymet.
Addig keverjük, amíg össze nem áll a keverék és egy sima tésztát kapunk.
A tésztát nyújtsuk ki, majd a szív alakú kinyomóval szurkáljuk ki a formákat.
Egy közepes méretű lábasban melegítsük fel az olajat, szintén közepes lángon.
Süssük ki a szíveket az olajban, oldalanként kb. 3-3 percig, vagy ameddig aranybarnára nem sülnek.
Szedjük papírtörlőre a kisült szíveket, majd tegyük át egy kínálótányérra, és tegyünk mellé valamilyen finom mártogatóst is!
Fotó: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu