![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Rugelach, a legfinomabb zsidó sütemény: krémsajttól puha a tésztája
![rugelach](https://kep.index.hu/1/0/3062/30622/306224/30622475_2351017_3953b609e036483991d729f47bb906d6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha engem kérdeznek, hogy melyik a kedvenc zsidó süteményem, biztos a rugelachot fogom elsőnek mondani. Ezt az eredetileg lengyel-zsidó süteményt igazából az év bármelyik szakában fogyaszthatnánk, annyira addiktív.
A rugelach, ez a különböző édes töltelékkel megtöltött - lekvár, dió, fahéj, aszalt gyümölcsök vagy csoki - kifli zsidó recept, állítólag lengyel gyökerekkel. Sajnos nem gyakori sütemény az asztalon, a hagyomány szerint évente csupán két ünnepre sütik. A rugelach Amerikában lett nagyon népszerű. Hagyományosan hanukai (a makkabeus szabadságharc örömünnepe), valamint tu bisváti (a fák újévének ünnepe) sütemény, vagyis e két alkalommal került és kerül ma is a zsidó családi asztalra.
Ennek ellenére ma már annyira népszerű, hogy például Izraelben egész évben az összes kávézó kínálatában megtalálható, de már Magyarországon is sok pékségben kapható. Az én kedvencem a kakaós, de ettem már isteni karamellás változatot is. Egy baja van, tényleg nem lehet abbahagyni, és finoman szólva sem fogyókúrás darab.
Fontos a pihentetés
A rugelach elsőre bonyolultnak tűnik, de csak azért, mert több részletben kell megsütni. A tésztája a krémsajt miatt ragacsos, és ahhoz, hogy jól nyújtható és formázható legyen, fontos, hogy legalább két órát, de inkább egy éjszakát pihentessük a hűtőszekrényben. Kétféle formában szokták sütni: kifli (croissant) és tekercs. Én most a számomra kedveltebb, croissant alakút sütöttem meg.
Ha egyszerű, de isteni süteményt szeretnél sütni karácsonyra, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a sokáig puha olajos piskótát, ami nem csak nagyon finom, de illatos is.
Rugelach
![rugi](https://kep.index.hu/1/0/3062/30622/306224/30622487_1713e8341009c68c655754708fd5b796_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
tészta
- 250 gramm liszt
- 100 gramm cukor
- 200 gramm vaj
- 200 gramm krémsajt
- 1 csipet só
töltelék
- 100 gramm cukor
- 1 evőkanál fahéj vagy kakaó
- 100 gramm baracklekvár
- 150 gramm dió (durvára vágott)
Elkészítés:
A tésztát dolgozzuk össze, és becsomagolva egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe.
A tésztát osszuk négy egyenlő részre, és egy lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk őket kör alakúra. Kenjük meg baracklekvárral, darált dióval vagy fahéjas, kakaós cukorral. A lekvárra tehetünk aszalt gyümölcsöket is. Késsel vagy pizzavágóval vágjuk fel úgy a köröket, hogy egyenlő háromszögeket kapjunk, majd tekerjük fel őket kifliformába. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük vissza a sütiket a hűtőbe. Keverjünk össze tejet és tojást, kenjük meg vele a kiflik tetejét, majd szórjuk meg fahéjas cukorral. Tegyük be a sütőbe, és 25 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!