![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Rumbaba, a legfinomabb francia sütemény: fűszeres cukorsziruppal és rummal
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A rumbaba egy formában sült bájos francia sütemény, melyet fűszeres cukorsziruppal és egy kevéske rummal vadítanak meg.
A közelmúltig még csak nem is ismertem ezt a süteményt. Első találkozásunk sem volt éppen hétköznapi. Vigyázat, érzelmes sorok következnek.
Találkozás a rumbabával
Szóval, a rumbabával először egy hideg januári éjszakán találkoztam, az első kerületben egy kórház ötödik emeletén. A provance-i stílusban berendezett szoba egyik dekorációs eleme egy kis kép volt, melyre francia sütemények neveit írták fel szép cirádás betűkkel. A kép pont az ágyammal szemben lógott a falon, így ez lett a fókuszpont, konkrétan a középső sütemény neve, azaz a Rumbaba. Nyilván azért ez ragadta meg a figyelmemet, mert babaügyben jártam ott. A baba megérkezett, akit egy ideig, mikor csak kettesben voltunk, az én kis rumbabámnak becéztem.
Mivel szigorúan vettem a babavárás alatt és után az alkoholmentességet - bizony, még egy kevés se, még a sütibe se kerülhetett -, ezért nem rohantam azonnal rumbabáért, és idővel elfelejtődött a dolog. Egészen pár nappal ezelőttig, mikor beléptem a kedvenc francia cukrászdámba és megláttam a havi specialitást. A rumbaba volt az. Nem volt kérdés, hogy közelebbről is meg kell ismerkednünk. Mit mondhatnék, minden várakozást felülmúlóan pompázatos kis kreáció a részeges baba. Úgyhogy megszereztem a receptet. Íme.
Rumbaba
![baba4](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290981/29098159_59b22aca8f4b1900718de3014ffd79a3_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
Tészta
- 250 gramm liszt
- 20 gramm cukor
- 2 gramm só
- 3 darab tojás
- 60 gramm vaj
- 1 deciliter tej
- 3 dekagramm élesztő
Szirup
- 2 deciliter víz
- 200 gramm cukor
- 2 darab narancs héja
- 1 darab lime héja
- 1 darab vaníliarúd
Dekoráció
- ízlés szerint pár szem idénygyümölcs (eper, málna)
- ízlés szerint tejszínhab a tetejére
Elkészítés:
A legjobb, ha dagasztógéppel vagy kézi mixer dagasztófejével dolgozunk. Mérjük a lisztet a keverőtálba. Adjuk hozzá a cukrot, a sót és a tojást. Kezdjük el összedolgozni a géppel.
Míg a gép dolgozik, langyosítsunk meg egy kevés tejet. Morzsoljuk el benne az élesztőt, alaposan keverjük el. Adjuk a tésztához. A hozzávalókat dolgozzuk alaposan össze. Végül adjuk hozzá a vajat is, és keverjük ki. Egy lágy tésztát kell kapnunk.
A sütőformákat - a babaformákat vagy a muffinformákat - vajazzuk ki. Töltsük félig őket, majd fedjük le a tésztát és kelesszük a duplájára.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A megkelt tésztát tegyük a sütőbe és 15 perc alatt süssük készre.
Míg a süti sül, készítsük el a cukormázat. Tegyük egy lábasba a vizet, a cukrot, a narancsok és a lime héját, egy vanília kikapart magját - a rúd is mehet bele - és főzzük, míg a cukor fel nem oldódik.
Mikor a babák elkészültek és kihűltek, vegyük ki azokat a formából. A szirupot szűrjük le és a babákat forgassuk meg benne. 30 másodperc egyik, 30 másik oldal - így jól megszívják magukat. A tetejüket locsoljuk meg egy kevés rummal. Kínáljuk tejszínhabbal, gyümölccsel.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!