Rumbaba, a legfinomabb francia sütemény: fűszeres cukorsziruppal és rummal

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rumbaba egy formában sült bájos francia sütemény, melyet fűszeres cukorsziruppal és egy kevéske rummal vadítanak meg.

A közelmúltig még csak nem is ismertem ezt a süteményt. Első találkozásunk sem volt éppen hétköznapi. Vigyázat, érzelmes sorok következnek.

Találkozás a rumbabával

Szóval, a rumbabával először egy hideg januári éjszakán találkoztam, az első kerületben egy kórház ötödik emeletén. A provance-i stílusban berendezett szoba egyik dekorációs eleme egy kis kép volt, melyre francia sütemények neveit írták fel szép cirádás betűkkel. A kép pont az ágyammal szemben lógott a falon, így ez lett a fókuszpont, konkrétan a középső sütemény neve, azaz a Rumbaba. Nyilván azért ez ragadta meg a figyelmemet, mert babaügyben jártam ott. A baba megérkezett, akit egy ideig, mikor csak kettesben voltunk, az én kis rumbabámnak becéztem.

Mivel szigorúan vettem a babavárás alatt és után az alkoholmentességet - bizony, még egy kevés se, még a sütibe se kerülhetett -, ezért  nem rohantam azonnal rumbabáért, és idővel elfelejtődött a dolog. Egészen pár nappal ezelőttig, mikor beléptem a kedvenc francia cukrászdámba és megláttam a havi specialitást. A rumbaba volt az. Nem volt kérdés, hogy közelebbről is meg kell ismerkednünk. Mit mondhatnék, minden várakozást felülmúlóan pompázatos kis kreáció a részeges baba. Úgyhogy megszereztem a receptet. Íme.

Rumbaba

baba4

Hozzávalók 8 adaghoz

Tészta

  • 250 gramm liszt
  • 20 gramm cukor
  • 2 gramm
  • 3 darab tojás
  • 60 gramm vaj
  • 1 deciliter tej
  • 3 dekagramm élesztő

Szirup

  • 2 deciliter víz
  • 200 gramm cukor
  • 2 darab narancs héja
  • 1 darab lime héja
  • 1 darab vaníliarúd

Dekoráció

  • ízlés szerint pár szem idénygyümölcs (eper, málna)
  • ízlés szerint tejszínhab a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A legjobb, ha dagasztógéppel vagy kézi mixer dagasztófejével dolgozunk. Mérjük a lisztet a keverőtálba. Adjuk hozzá a cukrot, a sót és a tojást. Kezdjük el összedolgozni a géppel.

Míg a gép dolgozik, langyosítsunk meg egy kevés tejet. Morzsoljuk el benne az élesztőt, alaposan keverjük el. Adjuk a tésztához. A hozzávalókat dolgozzuk alaposan össze. Végül adjuk hozzá a vajat is, és keverjük ki. Egy lágy tésztát kell kapnunk.

A sütőformákat - a babaformákat vagy a muffinformákat - vajazzuk ki. Töltsük félig őket, majd fedjük le a tésztát és kelesszük a duplájára.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A megkelt tésztát tegyük a sütőbe és 15 perc alatt süssük készre.

Míg a süti sül, készítsük el a cukormázat. Tegyük egy lábasba a vizet, a cukrot, a narancsok és a lime héját, egy vanília kikapart magját - a rúd is mehet bele - és főzzük, míg a cukor fel nem oldódik.

Mikor a babák elkészültek és kihűltek, vegyük ki azokat a formából. A szirupot szűrjük le és a babákat forgassuk meg benne. 30 másodperc egyik, 30 másik oldal - így jól megszívják magukat. A tetejüket locsoljuk meg egy kevés rummal. Kínáljuk tejszínhabbal, gyümölccsel.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük