Isteni, rumos-diós keksz: ragacsos a belseje, roppanós a külseje

dióskekszcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A formázása és a sütése sem időigényes, viszont a tésztát muszáj pihentetni, érdemes előző este összeállítani.

Ez az isteni, rumos-diós keksz nagyon látványos, a külseje picit ropogós, a belseje puha, a porcukros hempergetéstől pedig nem csak finomabb, de szebb is lesz. A pufi keksz titka a tészta pihentetésében rejlik - mindenképp adj a tésztának 3-4 órát, akár egy egész éjszakát a hűtőben, mert csak akkor alakul majd ki a szép, ropogós, repedezett réteg a külsején.

A dió és a rum örökérvényű páros: a kekszhez sötét, fűszeres rumot érdemes használni, semiképp ne cseréld le az alkoholos italt rumaromára. Ettől függgetlenül utóbbiból is önthetsz a tésztába, ha még tovább szeretnéd erősíteni a rumos ízvilágot.

A dió őrölt formában kerül a kekszbe, de tehetsz bele apróra vágott darabokat is, sőt, le is cserélheted mandulára, ha éppen az van otthon.

Rumos-diós keksz

dióskeksz2

Hozzávalók 20 darabhoz:

Keksz:

  • 80 gramm vaj
  • 100 gramm barna cukor
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál rum (fűszeres)
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 150 gramm liszt
  • 100 gramm dió
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet

Forgatáshoz:

  • 50 gramm kristálycukor
  • 50 gramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A diót daráljuk le. Egy tálban keverjük össze a lisztet, az őrölt diót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

Egy másik tálban robotgép segítségével keverjük habosra a puha vajat a cukorral, majd keverjük bele a vaníliakivonatot, a tojást, a rumot és a rumaromát. Kisebb adagokban adjuk hozzá a száraz hozzávalókat is, keverjük el alaposan benne. A tálat fedjük le alufóliával, majd tegyük a hűtőbe 3-4 órára, de akár egy éjszakára.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

A kristálycukrot öntsük egy kis tálkába, a porcukrot egy másikba. Készítsünk a tésztából 1-2 evőkanálnyi golyókat, majd hempergessük meg őket először a kristálycukorban, majd a porcukorban. 

Tegyük a golyókat az előkészített tepsire, picit lapítsuk le, majd süssük 8-12 percig attól függően, hogy puha vagy ropogósabb kekszeket szeretnénk. Ha elkészültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük