![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni, rumos-diós keksz: ragacsos a belseje, roppanós a külseje
![dióskekszcover](https://kep.index.hu/1/0/3621/36212/362124/36212495_2767713_99376261e3eefff5c836a98848f9ed36_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A formázása és a sütése sem időigényes, viszont a tésztát muszáj pihentetni, érdemes előző este összeállítani.
Ez az isteni, rumos-diós keksz nagyon látványos, a külseje picit ropogós, a belseje puha, a porcukros hempergetéstől pedig nem csak finomabb, de szebb is lesz. A pufi keksz titka a tészta pihentetésében rejlik - mindenképp adj a tésztának 3-4 órát, akár egy egész éjszakát a hűtőben, mert csak akkor alakul majd ki a szép, ropogós, repedezett réteg a külsején.
A dió és a rum örökérvényű páros: a kekszhez sötét, fűszeres rumot érdemes használni, semiképp ne cseréld le az alkoholos italt rumaromára. Ettől függgetlenül utóbbiból is önthetsz a tésztába, ha még tovább szeretnéd erősíteni a rumos ízvilágot.
A dió őrölt formában kerül a kekszbe, de tehetsz bele apróra vágott darabokat is, sőt, le is cserélheted mandulára, ha éppen az van otthon.
Rumos-diós keksz
![dióskeksz2](https://kep.index.hu/1/0/3621/36212/362121/36212175_a57586c20e78e7d847bdd8fdb7f86edb_wm.jpg)
Hozzávalók 20 darabhoz
Keksz:
- 80 gramm vaj
- 100 gramm barna cukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál rum (fűszeres)
- 1 teáskanál rumaroma
- 150 gramm liszt
- 100 gramm dió
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
Forgatáshoz:
- 50 gramm kristálycukor
- 50 gramm porcukor
Elkészítés:
A diót daráljuk le. Egy tálban keverjük össze a lisztet, az őrölt diót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban robotgép segítségével keverjük habosra a puha vajat a cukorral, majd keverjük bele a vaníliakivonatot, a tojást, a rumot és a rumaromát. Kisebb adagokban adjuk hozzá a száraz hozzávalókat is, keverjük el alaposan benne. A tálat fedjük le alufóliával, majd tegyük a hűtőbe 3-4 órára, de akár egy éjszakára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A kristálycukrot öntsük egy kis tálkába, a porcukrot egy másikba. Készítsünk a tésztából 1-2 evőkanálnyi golyókat, majd hempergessük meg őket először a kristálycukorban, majd a porcukorban.
Tegyük a golyókat az előkészített tepsire, picit lapítsuk le, majd süssük 8-12 percig attól függően, hogy puha vagy ropogósabb kekszeket szeretnénk. Ha elkészültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!