Illatos rumos kuglóf: írótól és vajtól omlós a tésztája

2
Nyomtatás
rumoskuglóf
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Gyerekeknek nem ajánljuk ezt a csupa rum kuglófot, a felnőttek viszont odáig lesznek érte, ugyanis az alkohol többféleképpen is a tésztába kerül.

Bár valamiért a kuglófról az a tévhit él az emberekben, hogy nehéz az elkészítése, pedig egyáltalán nem bonyolult, kevert tésztája van. Igaz, nem lehet mindent egybekeverni, külön kell a száraz és nedves hozzávalókat, illetve tojáshabot is kell készíteni hozzá, de ennyi vele az összes munka.

Ebben a kuglófban a rum dominál, a tésztájába és a szirupba is kerül belőle, átjárja kívül-belül, úgyhogy ez a felnőttek kedvenc desszertje lesz. Hogy a kuglóf igazán puha és omlós legyen, vaj és író kerül az alapba, az ízekről – a rum mellett – pedig a vanília gondoskodik.

Rumos kuglóf kevert tésztából

rumoskuglóf2

Hozzávalók 12 szelethez

Kuglóf:

  • 300 gramm liszt
  • 5 ek kukoricakeményítő
  • 1.5 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 300 gramm cukor (+ a szóráshoz)
  • 140 gramm vaj
  • 120 ml író
  • 120 ml rum
  • 3 ek olaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 6 darab tojássárgája
  • 3 darab tojásfehérje

Szirup:

  • 110 gramm vaj
  • 60 ml víz
  • 200 gramm cukor
  • 60 ml rum
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy kuglófformát. Szórjunk bele 1-2 evőkanálnyi cukrot, majd oszlassuk el a formában úgy, hogy az alját és az oldalát is befedje.

A lisztet és a keményítőt szitáljuk egy tálba, alaposan keverjük őket össze. Adjuk hozzá a sütőport és a sót is, illetve 250 gramm cukrot.

Egy másik tálban keverjük össze az olvasztott vajat, az írót, a rumot, az olajat, a vaníliát és a tojássárgákat.

Egy harmadik tálban a tojásfehérjét verjük kemény habbá, a végén forgassuk bele a maradék 50 gramm cukrot.

A száraz hozzávalókat forgassuk a vajas keverékhez, keverjük el, míg csomómentes nem lesz a massza. Forgassuk bele egy spatula segítségével a tojáshabot is.

Öntsük a tésztát az előkészített formába, egyengessük el benne. Toljuk a sütőbe 45-50 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk hűlni 15 percig.

Addig készítsük el a szirupot: a vajat, a cukrot és a vizet melegítsük össze egy kis lábasban. Amikor a cukor elolvadt, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a rumot. 

A kuglófot szurkáljuk meg egy fogpiszkálóval minél több helyen, majd önstük rá a szirup felét, hogy beigya a tészta. Hagyjuk picit állni, majd fordítsuk ki a formából a kuglófot, és öntsük rá a maradék szirupot.

Rögtön tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon