![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ragacsos rumos kuglóf ropogós dióval: karácsonykor nélkülözhetetlen
![rumoskuglóf2](https://kep.index.hu/1/0/3056/30560/305601/30560141_2346269_512223c59022353062adec70314bb011_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az ember azt hinné, töltelék, gyümölcs és más cifrázások nélkül nem lehet izgalmas egy sütemény, pedig ez a rumos kuglóf annyira finom és szaftos, hogy semmilyen kiegészítőt nem igényel.
Szaftos, ragacsos, rummal készült és meglocsolt kuglóf - erre semmiképpen sem lehet azt mondani, hogy száraz. Magában nem vagyok oda a rumért, de a süteményeknek és csokoládéknak szuper aromát ad. Dióval párba állítva pedig maga a csoda.
A rum nem csak a sütemény tésztájába kerül, a kuglóf egy rumos-vajas öntetet is kap. Ezt nem érdemes lehagyni róla, nem csak szaftosabb lesz tőle, de az ízét is a köbre emeli. A tészta másik nagy előnye, hogy elképesztően omlós - ez a pudingpornak köszönhető.
Rumos kuglóf
![rumoskuglóf](https://kep.index.hu/1/0/3056/30560/305601/30560145_22ebfb06a729f5f1b96685bc84493313_wm.jpg)
Hozzávalók 8 szelethez
A kuglófhoz:
- 1 bögre dió
- 3 bögre liszt
- 90 gramm vaníliás pudingpor
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 225 gramm vaj
- 1.5 bögre cukor
- 0.5 bögre olaj
- 4 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 bögre fehér rum
A mázhoz:
- 112 gramm vaj
- 1 bögre cukor
- 0.25 bögre fehér rum
- 0.25 bögre víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 25 cm-es kuglófformát kenjünk ki vajjal vagy olajjal. Szórjuk bele az apróra darabolt diót, hogy mindenhova egyenlően jusson.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, pudingport, sütőport, szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban keverjük habosra a cukrot a vajjal, majd keverjük bele az olajat, a tojást, a vaníliát és a rumot.
Vegyítsük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, ha egynemű, töltsük a kuglófformába.
Körülbelül 55-60 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.
Készítsük el a mázat: a vajat, a cukrot, a rumot és a vizet melegítsük össze egy kis lábasban. Forrástól számítva 3-4 percig főzzük, közben folyamatosan kevergessük. Hagyjuk picit hűlni.
A kuglófba szúrjunk pár lyukat egy fogpiszkáló segítségével, majd kenjük be alaposan a mázzal. A megmaradt mázat tegyük félre, minden szeletet locsoljunk meg vele a tálalásnál.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!