Cheddar sajttal felturbózott, extra ropogós krumpligolyó
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Bacon, olvadó sajt, puha krumplipüré - ezt veszi körbe a ropogós, parmezán sajttal felturbózott panko morzsa. Egy szuper egyszerű és gyors étel, amely még maradékfelhasználó recept is egyben.
A krumpligolyó alapját a krumplipüré adja, az a legjobb, ha maradékot használunk, ugyanis kihűlve kell formáznunk, akkor nem esik szét olyan könnyen. Úgyhogy ha maradt a héten egy nagy adag krumplipürénk, amivel már nem tudunk mit kezdeni, akkor ne essünk kétségbe, hasznosítsuk újra. Persze, ha nincs otthon ilyenünk, akkor is megéri elkészíteni ezt a receptet, gyorsan össze lehet dobni egy pürét.
Nagyon fontos, hogy milyen a püré, gyúrható állagra van szükségünk. Ha pont eléggé krémes, akkor nem kell hozzá semmilyen plusz összetevő, könnyedén össze tudjuk dolgozni a sajttal és a baconnel. Ha viszont túl lágyra sikerült a pürénk, akkor tegyünk hozzá egy kis lisztet, ha pedig túl keményre, akkor egy tojással vagy egy kis olvasztott vajjal lehet az állagán javítani.
A krumpligolyókat panko morzsában panírozzuk, de ezt óvatosan tegyük, nehogy szétessenek a golyók. Ugyanezen okból kell az elkészült krumplilabdákat hűtőbe tenni panírozás után, hogy a felvett golyóforma rögzüljön. Bő, forró olajat használjunk a sütéshez, ha nem elég meleg az olajunk, akkor ugyancsak a golyók szétesésével kell számolnunk.
Ropogós krumpligolyó
Hozzávalók 24 adaghoz
- 3 bögre krumplipüré (kihűlt)
- 1 bögre cheddar sajt
- 0.5 bögre bacon (kockázott)
- 0.25 bögre snidling
- ízlés szerint bors
- 0.5 bögre liszt
- 2 darab tojás
- 1.5 bögre panko morzsa
- 0.5 bögre parmezán
Elkészítés:
A bacont pirítsuk meg egy kis vajon, hogy kisüljön a zsírja. Gyúrjuk össze a krumplit a chedarral, baconnel, snidlinggel és borssal. Ha nem volt elég sós a krumplipüré, akkor tegyünk hozzá azt is.
Készüljünk elő a panírozáshoz, tegyük ki a lisztet egy tálba, verjük fel a tojásokat, a panko morzsát keverjük ki a parmezánnal.
Lisztezett kézzel vagy fagylaltadagolóval formáljunk gömböket a masszából.
Mehetnek a golyók a lisztbe, a tojásba, majd a parmezános morzsába. Kb. 24 krumplilabdánk lesz a végén.
Tegyük egy fél órára őket a hűtőbe, hogy ne essenek szét a sütés közben. Bő, forró olajban süssük őket, kb. 3 perc alatt aranybarnára pirulnak.
Tegyük őket papírtörlőre, majd még forrón, tejföllel tálaljuk.
Fotó: Shutterstock