Besamelmártással és sajttal töltött palacsinta: a pár perces reggeli

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Lenyűgöző reggelivel lephetjük meg a szeretteinket vagy saját magunkat, ha van otthon elfekvőben egy kis besamelmártás és pár betöltetlen palacsinta.

Magára a reggelire maximum 5 percet kell szánni, csak az előmunkálatok igényelnek kicsit több időt, de azok sem feltétlenül. Ugyanis ez egy szuper maradékfelhasználó-recept, ha például túl sok palacsintát sütöttünk, de már nem kívánjuk édesen, zseniális sós változatot készíthetünk belőle. Ha pedig a lasagne-nál túloztuk el a besamelmártás mennyiségét, nehogy kidobjuk, használjuk fel ehhez az isteni reggelihez. 

Szabadon variálható alaprecept

A recept csak iránymutatás, nem tartalmaz pontos mennyiségeket, a palacsintákba annyi tölteléket tegyünk, amennyit szeretnénk, és annyi darabot csináljunk belőle, ahányat csak megkívánunk. Ha a palacsintához van bevált receptetek, használjátok azt, ha nincs, itt van a miénk.

A besamelmártás sem nagy ördöngösség, három alapanyagból tökéletes, selymes szószt készíthetünk, ha odafigyelünk pár dologra. Ezekkel az arányokkal sima, krémes, se nem túl híg, se nem túl folyós állagú mártás lesz a végeredmény. 

Sajtból bármilyet használhatunk, az egyszerű trappistától kezdve az ementálin át a cheddarig, de fel is turbózhatjuk az alapreceptet, ha egyszerre többfélét szórunk belőlük a palacsintákba. A tésztába ízlés szerint szalámikat vagy zöldségeket is tehetünk, jó párosítás például a csirkemellsonka és a kaliforniai paprika, de teljes mértékben ránk van bízva a hozzávalók listája. 

Sajtos-besameles palacsinta

sajtospalacsintarecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 8 darab palacsinta
  • 20 dekagramm sajt (trappista, cheddar)
  • ízlés szerint besamelmártás
  • 5 dekagramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A palacsinta közepére tegyünk 2-3 evőkanál besamelmártást és reszelt sajtot. Hajtsuk rá a tészta egyik felét, majd hajtsuk be előbb a jobb, majd a bal szélét, végül tekerjük fel, hogy kis batyu legyen belőle. Ezt csináljuk meg a többi palacsintával is.

Körülbelül 5-10 dkg vajat olvasszunk meg egy serpenyőben, erre tegyük rá a palacsintabatyukat. 2-3 perc alatt pirítsuk meg az egyik oldalukat, majd fordítsuk meg a palacsintákat, és süssük aranybarnára a másik felüket is. Melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon