Besamelmártással és sajttal töltött palacsinta: a pár perces reggeli
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Lenyűgöző reggelivel lephetjük meg a szeretteinket vagy saját magunkat, ha van otthon elfekvőben egy kis besamelmártás és pár betöltetlen palacsinta.
Magára a reggelire maximum 5 percet kell szánni, csak az előmunkálatok igényelnek kicsit több időt, de azok sem feltétlenül. Ugyanis ez egy szuper maradékfelhasználó-recept, ha például túl sok palacsintát sütöttünk, de már nem kívánjuk édesen, zseniális sós változatot készíthetünk belőle. Ha pedig a lasagne-nál túloztuk el a besamelmártás mennyiségét, nehogy kidobjuk, használjuk fel ehhez az isteni reggelihez.
Szabadon variálható alaprecept
A recept csak iránymutatás, nem tartalmaz pontos mennyiségeket, a palacsintákba annyi tölteléket tegyünk, amennyit szeretnénk, és annyi darabot csináljunk belőle, ahányat csak megkívánunk. Ha a palacsintához van bevált receptetek, használjátok azt, ha nincs, itt van a miénk.
A besamelmártás sem nagy ördöngösség, három alapanyagból tökéletes, selymes szószt készíthetünk, ha odafigyelünk pár dologra. Ezekkel az arányokkal sima, krémes, se nem túl híg, se nem túl folyós állagú mártás lesz a végeredmény.
Sajtból bármilyet használhatunk, az egyszerű trappistától kezdve az ementálin át a cheddarig, de fel is turbózhatjuk az alapreceptet, ha egyszerre többfélét szórunk belőlük a palacsintákba. A tésztába ízlés szerint szalámikat vagy zöldségeket is tehetünk, jó párosítás például a csirkemellsonka és a kaliforniai paprika, de teljes mértékben ránk van bízva a hozzávalók listája.
Sajtos-besameles palacsinta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 8 darab palacsinta
- 20 dekagramm sajt (trappista, cheddar)
- ízlés szerint besamelmártás
- 5 dekagramm vaj
Elkészítés:
Körülbelül 5-10 dkg vajat olvasszunk meg egy serpenyőben, erre tegyük rá a palacsintabatyukat. 2-3 perc alatt pirítsuk meg az egyik oldalukat, majd fordítsuk meg a palacsintákat, és süssük aranybarnára a másik felüket is. Melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images