Így készül az aranybarna, ropogós burgonyakrokett: olvadt sajt van a közepén
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A krokett simán, minden extra nélkül is az egyik legfinomabb köret, ráadásul egyáltalán nem olyan időigényes az elkészítése, mint azt sokan gondolják.
Az egyik kedvenc krumplis köretem a krokett. Bevallom, nem vagyok nagy sültkrumpli-rajongó, viszont krokettel könnyedén le lehet venni a lábamról, főleg, ha még sajt is társul hozzá.
A töltött verziónál kívánni se lehetne jobbat: az olvadt sajt, a ropogós morzsa, a puha krumpli tökéletes harmóniában vannak. Egy dologra kell csak figyelni: a krumplit ne lisztezzük túl, mert akkor kemény, nehéz, élvezhetetlen lesz a tészta.
A receptben mozzarella kerül bele, de más sajttal is el tudom képzelni, legyen az cheddar vagy sima trappista. A szupermarketekben készen is tudunk venni mozzarellarudakat, de nem muszáj ehhez ragaszkodni, egy nagyobb sajttömbből is levághatunk tetszőleges méretű darabokat.
Burgonyakrokett sajttal töltve
Hozzávalók 12 darabhoz
- 1 kilogramm krumpli
- 2 darab tojássárgája
- 0.5 bögre liszt
- 2 evőkanál friss petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
- 6 darab mozzarellarúd
- zsemlemorzsa
- olaj (sütéshez)
Elkészítés:
A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk össze, majd enyhén sós vízben főzzük puhára.
Krumplinyomóval pürésítsük, majd ha picit hűlt, adjuk hozzá a tojássárgákat és a lisztet. Mehet hozzá a friss petrezselyem, a só és a bors is, majd gyúrjuk addig, amíg egynemű, sima tésztává nem áll össze. Tegyük a hűtőbe 20 percre.
A mozzarellarudakat vágjuk félbe. Ha nem kész mozzarellarudakat vettünk, akkor egy nagy tömb mozzarellából vágjunk akkora, ujjnyi vastag szeleteket, amekkorákra szeretnénk a kroketteket.
A krumplis tésztából formázzunk gömböket, majd lapítsuk ki őket, rejtsünk a közepükbe mozzarellát, majd készítsünk belőlük hengereket.
Forgassuk a kroketteket zsemlemorzsába, majd forró olajban pár perc alatt süssük ki. Tegyük őket papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk az olaj.
Tejföllel, ketchuppal vagy más mártogatóssal tálaljuk.
Fotó: Getty Images