Így készül az aranybarna, ropogós burgonyakrokett: olvadt sajt van a közepén

sajtoskroki
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krokett simán, minden extra nélkül is az egyik legfinomabb köret, ráadásul egyáltalán nem olyan időigényes az elkészítése, mint azt sokan gondolják.

Az egyik kedvenc krumplis köretem a krokett. Bevallom, nem vagyok nagy sültkrumpli-rajongó, viszont krokettel könnyedén le lehet venni a lábamról, főleg, ha még sajt is társul hozzá.

A töltött verziónál kívánni se lehetne jobbat: az olvadt sajt, a ropogós morzsa, a puha krumpli tökéletes harmóniában vannak. Egy dologra kell csak figyelni: a krumplit ne lisztezzük túl, mert akkor kemény, nehéz, élvezhetetlen lesz a tészta.

A receptben mozzarella kerül bele, de más sajttal is el tudom képzelni, legyen az cheddar vagy sima trappista. A szupermarketekben készen is tudunk venni mozzarellarudakat, de nem muszáj ehhez ragaszkodni, egy nagyobb sajttömbből is levághatunk tetszőleges méretű darabokat.

Burgonyakrokett sajttal töltve

sajtoskroki2

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 1 kilogramm krumpli
  • 2 darab tojássárgája
  • 0.5 bögre liszt
  • 2 evőkanál friss petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
  • 6 darab mozzarellarúd
  • zsemlemorzsa
  • olaj (sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk össze, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. 

Krumplinyomóval pürésítsük, majd ha picit hűlt, adjuk hozzá a tojássárgákat és a lisztet. Mehet hozzá a friss petrezselyem, a só és a bors is, majd gyúrjuk addig, amíg egynemű, sima tésztává nem áll össze. Tegyük a hűtőbe 20 percre.

A mozzarellarudakat vágjuk félbe. Ha nem kész mozzarellarudakat vettünk, akkor egy nagy tömb mozzarellából vágjunk akkora, ujjnyi vastag szeleteket, amekkorákra szeretnénk a kroketteket.

A krumplis tésztából formázzunk gömböket, majd lapítsuk ki őket, rejtsünk a közepükbe mozzarellát, majd készítsünk belőlük hengereket.

Forgassuk a kroketteket zsemlemorzsába, majd forró olajban pár perc alatt süssük ki. Tegyük őket papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk az olaj. 

Tejföllel, ketchuppal vagy más mártogatóssal tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük