
Melengető karfiolkrémleves sajttal dúsítva – Pirítóssal kínálva laktató ebéd

Hűvösebb napokon kanalazz olyan melengető és tápláló zöldségkrémlevest, amely az éhségedet is elűzi.
A hidegebb napoknak is megvannak a szépségei, például finoman melengető és laktató krémleveseket ehetsz. Ezek a fogások a nyári hőségben nem esnek jól, de ahogy kicsit lehűl az idő, máris kívánatosabbak lesznek.
A zöldségek nem salátába, hanem laktatóbb fogásokba, például krémlevesekbe kerülnek, amelyet ha még plusz alapanyaggal dúsítasz, biztosan jól is lakatnak. A karfiol szuper egészséges zöldség, amelyet változatosan elkészíthetsz, mivel akár húshelyettesítőként is működik. A kevésbé karakteres ízéhez a zsíros sajt tökéletesen illik, ha megsütöd a zöldséget, mint egy steaket, készíts hozzá sajtszószt, és úgy tálald. Levesként főzve még könnyebb dolgod van, hiszen a pürésítés után mehet is bele a karakteres ízű sajt: a cheddar vagy a gouda.
Sajtos karfiolkrémleves

Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej vöröshagyma (kisebb)
- 1 szál sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szem krumpli
- 1 fej karfiol
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 darab babérlevél
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál kakukkfű (őrölt)
- 200 gramm cheddar vagy más kemény sajt (reszelt)
Elkészítés:
Egy nagyobb lábasban melegítsünk vajat, majd tegyük bele az apróra vágott hagymát és sárgarépát, és dinszteljük 5-8 percig.
Adjuk hozzá az összenyomott fokhagymát, és hagyjuk további 1 percig a tűzön. Tegyük bele a felkockázott krumplit, a rózsáira szedett karfiolt és öntsük fel a zöldségalaplével.
Tegyük bele a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, majd nagyobb lángon várjuk meg, amíg felforr, ekkor vegyük le a hőmérsékletet, és rotyogtassuk 12-15 percig, amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak.
Ekkor vegyük le a tűzről, vegyük ki belőle a babérlevelet, szórjuk bele a kakukkfüvet, és botmixerrel pürésítsük krémesre. Még forrón szórjuk bele a sajtot, és jól keverjük össze.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!