Melengető karfiolkrémleves sajttal dúsítva – Pirítóssal kínálva laktató ebéd

Nyomtatás
sajtos karfiolkrémleves cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hűvösebb napokon kanalazz olyan melengető és tápláló zöldségkrémlevest, amely az éhségedet is elűzi.

A hidegebb napoknak is megvannak a szépségei, például finoman melengető és laktató krémleveseket ehetsz. Ezek a fogások a nyári hőségben nem esnek jól, de ahogy kicsit lehűl az idő, máris kívánatosabbak lesznek.

A zöldségek nem salátába, hanem laktatóbb fogásokba, például krémlevesekbe kerülnek, amelyet ha még plusz alapanyaggal dúsítasz, biztosan jól is lakatnak. A karfiol szuper egészséges zöldség, amelyet változatosan elkészíthetsz, mivel akár húshelyettesítőként is működik. A kevésbé karakteres ízéhez a zsíros sajt tökéletesen illik, ha megsütöd a zöldséget, mint egy steaket, készíts hozzá sajtszószt, és úgy tálald. Levesként főzve még könnyebb dolgod van, hiszen a pürésítés után mehet is bele a karakteres ízű sajt: a cheddar vagy a gouda. 

Sajtos karfiolkrémleves

sajtos karfiolkrémleves recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szem krumpli
  • 1 fej karfiol
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 2 darab babérlevél
  • 1 teáskanál
  • ízlés szerint bors
  • 1 teáskanál kakukkfű (őrölt)
  • 200 gramm cheddar vagy más kemény sajt (reszelt)
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb lábasban melegítsünk vajat, majd tegyük bele az apróra vágott hagymát és sárgarépát, és dinszteljük 5-8 percig.

Adjuk hozzá az összenyomott fokhagymát, és hagyjuk további 1 percig a tűzön. Tegyük bele a felkockázott krumplit, a rózsáira szedett karfiolt és öntsük fel a zöldségalaplével.

Tegyük bele a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, majd nagyobb lángon várjuk meg, amíg felforr, ekkor vegyük le a hőmérsékletet, és rotyogtassuk 12-15 percig, amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak.

Ekkor vegyük le a tűzről, vegyük ki belőle a babérlevelet, szórjuk bele a kakukkfüvet, és botmixerrel pürésítsük krémesre. Még forrón szórjuk bele a sajtot, és jól keverjük össze. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon