Villámgyors, nagyon sajtos keksz – Puha és laktató

sajtos keksz cover.jpg
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kekszről elsősorban az édes nassolnivaló jut eszünkbe, pedig a sósakat is érdemes megsütni.

A leggyakrabban kekszet készítek otthon, ez az az édesség, amit nem csak egyszerű elkészíteni, de a legnagyobb sikert is aratja. Ha végképp nincs otthon semmi édesség, akkor a keksz tökéletes megmentő, de kávé vagy tea mellé is lehet rágcsálni.

Na, de a kekszek legtöbbször édesek, a sósakat pedig méltatlanul hanyagoljuk, pedig sós ízekre is sokszor vágyunk, legalábbis a családom biztosan. Persze lehet készen is kapni kis sós falatkákat, de megsütni sem bonyolult. Sajtimádóként nem volt kérdés, hogy a kekszbe is ez kerül, méghozzá kétféle intenzív ízű sajt, cheddar és parmezán. 

Sajtos keksz

sajtos keksz recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 100 gramm liszt
  • 100 gramm vaj (hideg)
  • 100 gramm sajt (cheddar vagy gouda)
  • 50 gramm parmezán
  • 1 kávéskanál
  • 2 darab tojás
  • díszítéshez só, magok
Recept idők

Elkészítés:

A sajtokat reszeljük le, a vajat kockázzuk fel. Egy tojáson kívül az összes hozzávalót gyúrjuk össze. Gyorsan dolgozzunk. A tésztából gyúrjunk labdát, csomagoljuk be folpackba és tegyük egy órára hűtőszekrénybe. 

Egy gyúródeszkára szórjunk vékonyan lisztet, nyújtsuk tetszőleges (de legfeljebb 5 milliméter) vékonyságúra a tésztát. Vágjunk a tésztából tetszőleges alakzatokat. Tegyük őket sütőpapírral letakart tepsire. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A másik tojást villával verjük fel, kenjük meg vele a kekszeket. Ízlés szerint szórjuk meg durva szemű sóval vagy magokkal. 

Tegyük a kekszeket a sütőbe, 15 perc alatt süssük meg. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük