Omlós, extra puha sörkifli: bármivel megszórhatod a tetejét
A sörkifli tésztája napokig puha marad, reggelire, vacsorára is szuper választás, könnyedén csomagolható és szállítható.
Extrán foszlós, nagyon sajtos kiflireceptet keresel? Ezt a családi receptet garantáltan imádni fogod: füstölt és sima trappista, illetve rengeteg tejföl ízesíti a tésztát, arról nem is beszélve, hogy milyen puha lesz!
Bár kelt tésztáról van szó, így rá kell szánni az időt, nem nehéz az összeállítása, a kiflik formázását pedig a videóban is megmutatjuk. Érdemes belőle jó nagy adagot sütni, mert pillanatok alatt elkapkodják majd!
1 dl langyos tejhez adjunk 1 ek. cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni körülbelül 5 perc alatt.
A lisztben keverjünk el 1 ek. sót. Amikor az élesztő felfutott, adjuk hozzá a liszthez, majd öntsünk még hozzá 6 dl langyos tejet és 4 evőkanál olajat. Dagasztás után 1 órát meleg helyen pihentessük.
Amíg kel a tészta, keverjük el a tojást 1 evőkanál tejföllel és fél evőkanál sóval, ez megy majd a kiflik tetejére.
A töltelékhez keverjük össze a puha margarint, a maradék tejfölt és fél teáskanál sót.
A sajtokat reszeljük le.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán vágjuk négyfelé, és formázzunk cipókat belőle. Egyenként nyújtsuk ki körülbelül 40-45 cm átmérőjű körré. Kenjük meg őket a vajas-tejfölös töltelékkel, szórjuk meg a füstölt sajttal és vágjuk mindegyiket 16 cikkelyre. Tekerjük fel, kenjük meg a tejfölös tojással és szórjuk meg a trappista sajttal.
170 fokon légkeverésen 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu