Pihe-puha sajtos kifli: tejföllel sül a foszlós tészta

4
Nyomtatás

Puha, foszlós és nagyon sajtos ez a házi kis kifli, amit pillanatok alatt el fog kapkodni a család és a barátok!

Extrán foszlós, nagyon sajtos kiflireceptet keresel? Ezt a családi receptet garantáltan imádni fogod: füstölt és sima trappista, illetve rengeteg tejföl ízesíti a tésztát, arról nem is beszélve, hogy milyen puha lesz!

Bár kelt tésztáról van szó, így rá kell szánni az időt, nem nehéz az összeállítása, a kiflik formázását pedig a videóban is megmutatjuk. Érdemes belőle jó nagy adagot sütni, mert pillanatok alatt elkapkodják majd!

Sajtos kifli

sajtos-kifli

Hozzávalók 64 darabhoz

  • 1 kg búzaliszt
  • a leírás szerint
  • 7 dl tej
  • 1 ek. kristálycukor
  • 42 g friss élesztő
  • 4 ek. étolaj
  • 1 db tojás
  • 330 g tejföl
  • 100 g margarin
  • 300 g füstölt trappista sajt
  • 200 g trappista sajt
  • a nyújtáshoz liszt
Recept idők

Elkészítés:

1 dl langyos tejhez adjunk 1 ek. cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni körülbelül 5 perc alatt.

A lisztben keverjünk el 1 ek. sót. Amikor az élesztő felfutott, adjuk hozzá a liszthez, majd öntsünk még hozzá 6 dl langyos tejet és 4 evőkanál olajat. Dagasztás után 1 órát meleg helyen pihentessük. 

Amíg kel a tészta, keverjük el a tojást 1 evőkanál tejföllel és fél evőkanál sóval, ez megy majd a kiflik tetejére.

A töltelékhez keverjük össze a puha margarint, a maradék tejfölt és fél teáskanál sót. 

A sajtokat reszeljük le. 

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán vágjuk négyfelé, és formázzunk cipókat belőle. Egyenként nyújtsuk ki körülbelül 40-45 cm átmérőjű körré. Kenjük meg őket a vajas-tejfölös töltelékkel, szórjuk meg a füstölt sajttal és vágjuk mindegyiket 16 cikkelyre. Tekerjük fel, kenjük meg a tejfölös tojással és szórjuk meg a trappista sajttal. 

170 fokon légkeverésen 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon