![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Omlós, extra puha sörkifli: bármivel megszórhatod a tetejét
![sörkifli](https://kep.index.hu/1/0/3641/36418/364184/36418449_2782787_d4700b2e1ab85da694809e446a58a897_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A sörkifli tésztája napokig puha marad, reggelire, vacsorára is szuper választás, könnyedén csomagolható és szállítható.
Ha még sosem sütöttél sörkiflit, itt a remek alkalom, hogy megpróbáld, ez a recept tényleg tökéletes és még nem is különösebben bonyolult. Természetesen, mivel kelt tésztáról van szó, időigényesebb az elkészítése, de a formázáson kívül nincs vele sok munka.
Ha bedagasztottad a lágy, rugalmas tésztát, meg kell várni, míg duplájára nő, utána lehet vele dolgozni. A kiflik megformázásához a tésztát kör alakúra kell kinyújtani, majd háromszögekre vágni és a hosszabbik oldalától feltekerni. Azért, hogy minél puhább és foszlósabb legyen a tészta, olvasztott vajjal érdemes megkenni.
A kifliket szinte bármivel díszítheted, szórhatsz a tetejükre szezámmagot, reszelt sajtot, egész mákot, köményt, bátran egyéni ízlésre szabhatod.
Sörkifli
![sörkifli2](https://kep.index.hu/1/0/3641/36418/364184/36418459_41d4158597abb6fe473fb5f4b706883c_wm.jpg)
Hozzávalók 32 darabhoz
Sörkifli:
- 2.5 deciliter tej
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csapott evőkanál cukor
- 5 dekagramm élesztő (friss)
- 50 dekagramm liszt
- 2 teáskanál só
- 1 deciliter olaj
- 1 darab tojás
- 5 dekagramm vaj (kenéshez)
Tetejére:
- 1 darab tojás (kenéshez)
- szezámmag, sajt
Elkészítés:
A tejet és a tejfölt keverjük össze, adjuk hozzá a cukrot, majd tegyük a mikróba 20 másodpercre, míg langyos nem lesz. Morzsoljuk bele a friss élesztőt, majd tegyük félre, míg felfut.
A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük bele a sót, majd ássunk a közepébe egy mélyedést, üssük oda a tojást, öntsük bele az olajat és a felfutott élesztőt. Dolgozzuk össze a tésztát, mikor összeállt, borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd dagasszuk 5-10 percig, lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk. Fedjük le, majd meleg helyen 1 órát kelesszük.
Ha a duplájára nőtt, gyúrjuk át, majd osszuk négyfelé, formázzunk cipókat belőle. Az első cipót tegyük lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki fél centi vastag körre. Vágjuk a kört 8 részre, majd az így kapott háromszögeket kenjük meg olvasztott vajjal. A hosszabbik felétől kezdve tekerjük fel őket, majd picit hajlítsuk meg, hogy kiflialakot kapjunk. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Járjunk el így a másik három cipóval is, majd fedjük le a tepsit konyharuhával, kelesszük így is 15-20 percet a kifliket.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Verjünk fel egy tojást, majd kenjük le vele a kiflik tetejét, szórjuk meg őket ízlés szerint szezámmaggal vagy reszelt sajttal. Toljuk őket a sütőbe 15-20 percre, ha aranybarna a tetejük, elkészültek.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!