Krémes, sajtos puliszka pirított gombával megkoronázva: tápláló, egészséges fogás
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Pihe-puha almás fánk: őszi fűszerek teszik varázslatossá
Ropogós
Fahéjas zabkása gyümölcsökkel: így készül az őszi változat
Sűrű, tejszínes édesburgonya-krémleves: ebédként is megállja a helyét
Pankomorzsában sült mézes-mustáros csirkecsíkok: a hús vajpuha lesz
Így pucold meg és dolgozd fel a céklát: sütve, de párolva is finom
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
A puliszka nem csak olcsó és gyors, pár alapanyaggal kiegészítve isteni finom is lesz.
A puliszkához gyerekkori emlékek fűznek, a szomszéd nénink gyakran készítette és mindig hozott át belőle. Ő jó sűrűre főzte a kukoricadarát, lehűtötte, majd szeletekre vágta, végül egy kevés olajon vagy vajon megpirította.
Abban a formában is nagyon szerettem a puliszkát, de frissen, melegen, valamilyen feltéttel megkoronázva is isteni. Az alábbi verzió vajjal és sajttal készült, a tetejére pedig pirított, balzsamecetes gomba került, mennyei lett a végeredmény.
Ha esetleg maradna a gombából, rakd be a hűtőbe, akár főzelékek, krémlevesek tetejére, húsok mellé, sőt, tésztára is teheted egy kevés tejszínnel felöntve.
Sajtos puliszka gombával
Hozzávalók 4 adaghoz
Puliszka:
- 250 milliliter tej
- 500 milliliter víz
- 180 gramm kukoricadara
- 3 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 15 dekagramm cheddar sajt
- ízlés szerint só, bors
Gomba:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 500 gramm barna csiperkegomba
- 1 teáskanál kakukkfű
- 0.5 teáskanál oregánó
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál balzsamecet
- 125 milliliter alaplé
- 3 evőkanál vaj
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Gomba:
A gombát mossuk meg, szeleteljük össze.
Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt, önstük bele az olajat. Dobjuk rá a gombát, majd nagyjából 15 percig dinszteljük, míg el nem párolog alóla a folyadék, amit kieresztett magából. Ekkor adjuk hozzá a kakukkfüvet és az oregánót, majd a zúzott fokhagymát. 1 perc pirítás után öntsük rá a balzsamecetet, majd újabb 1 perc után az alaplevet. Addig főzzük, míg el nem párolog alóla a lé.
Ha kész, keverjük bele a vajat, sózzuk, borsozzuk, 1-2 percig még melegítsük, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. Tegyük félre, tartsuk melegen, amíg elkészül a puliszka.
Puliszka:
A tejet, a vizet és egy csipet sót melegítsünk fel egy kis lábasban. Mikor gyöngyözni kezd, vegyük lejjebb a lángot, majd fokozatosan adagolva keverjük bele a kukoricadarát, közben folyamatosan kevergessük, nehogy becsomósodjon. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá még egy kis tejet.
Húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a vajat, az olívaolajat, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk.
Rögtön, melegen, a gombával együtt kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors