Krémes, sajtos puliszka pirított gombával megkoronázva: tápláló, egészséges fogás

puliszka
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A puliszka nem csak olcsó és gyors, pár alapanyaggal kiegészítve isteni finom is lesz.

A puliszkához gyerekkori emlékek fűznek, a szomszéd nénink gyakran készítette és mindig hozott át belőle. Ő jó sűrűre főzte a kukoricadarát, lehűtötte, majd szeletekre vágta, végül egy kevés olajon vagy vajon megpirította. 

Abban a formában is nagyon szerettem a puliszkát, de frissen, melegen, valamilyen feltéttel megkoronázva is isteni. Az alábbi verzió vajjal és sajttal készült, a tetejére pedig pirított, balzsamecetes gomba került, mennyei lett a végeredmény. 

Ha esetleg maradna a gombából, rakd be a hűtőbe, akár főzelékek, krémlevesek tetejére, húsok mellé, sőt, tésztára is teheted egy kevés tejszínnel felöntve.

Sajtos puliszka gombával

puliszka2

Hozzávalók 4 adaghoz:

Puliszka:

  • 250 milliliter tej
  • 500 milliliter víz
  • 180 gramm kukoricadara
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 15 dekagramm cheddar sajt
  • ízlés szerint só, bors

Gomba:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 500 gramm barna csiperkegomba
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 0.5 teáskanál oregánó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 125 milliliter alaplé
  • 3 evőkanál vaj
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Gomba:

A gombát mossuk meg, szeleteljük össze.

Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt, önstük bele az olajat. Dobjuk rá a gombát, majd nagyjából 15 percig dinszteljük, míg el nem párolog alóla a folyadék, amit kieresztett magából. Ekkor adjuk hozzá a kakukkfüvet és az oregánót, majd a zúzott fokhagymát. 1 perc pirítás után öntsük rá a balzsamecetet, majd újabb 1 perc után az alaplevet. Addig főzzük, míg el nem párolog alóla a lé.

Ha kész, keverjük bele a vajat, sózzuk, borsozzuk, 1-2 percig még melegítsük, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. Tegyük félre, tartsuk melegen, amíg elkészül a puliszka.

Puliszka:

A tejet, a vizet és egy csipet sót melegítsünk fel egy kis lábasban. Mikor gyöngyözni kezd, vegyük lejjebb a lángot, majd fokozatosan adagolva keverjük bele a kukoricadarát, közben folyamatosan kevergessük, nehogy becsomósodjon. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá még egy kis tejet.

Húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a vajat, az olívaolajat, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk.

Rögtön, melegen, a gombával együtt kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük