Olyan, mint a pogácsa, csak gyors, egyszerű és angol

sajtos scone cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az angolok sajtos pogácsája is tud foszlós, omlós és illatos lenni, ráadásul mindennel együtt fél óra alatt elkészül.

Az igazi, sok vajjal készült, kelesztett, hajtogatott pogácsáknak nincsen párja, ezeket lehetetlen felülmúlni, de ez a recept nem is ezt a célt tűzte ki maga elé.

Arra az esetre viszont fantasztikusan jó megoldás, ha hirtelen vendégek esnek be, vagy kell valami sós aprósütemény, de nincs fél óránál több időnk a kivitelezésre. A scone titka, hogy sok sütőporral készül, nem élesztővel, és a vajtól, valamint a rengeteg sajttól olyan omlós. Klasszikusan cheddarral készül, én is azzal csináltam, de szerintem másféle sajtokkal is működnie kell a receptnek.

Létezik édes változata is, amit korábban már készítettünk, itt találjátok hozzá a receptet. 

Sajtos scone

sajtos scone kicsi

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 500 gramm finomliszt
  • 100 gramm vaj
  • 250 gramm reszelt sajt
  • 1 teáskanál
  • 1 zacskó sütőpor
  • 150 milliliter tej
  • 100 milliliter víz
  • 1 darab a kenéshez tojás
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 220 fokon, egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A sajtot lereszeljük, és egy maréknyit félreteszünk belőle a szóráshoz. A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, belereszeljük a hideg vajat. Elmorzsoljuk a liszttel, egészen addig, míg már nincsenek nagyobb darabok benne. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd a hideg tejet és a vizet is. Éppen csak addig gyúrjuk, míg össze nem áll, a lényeg, hogy minél kevesebbet dolgozzunk vele. Deszkán kétujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle.

A pogácsákat a tepsire sorakoztatjuk, és lekenjük a felvert tojással. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük