
Sonkás-kukoricás csiga joghurttal gyúrva: ott a helye az uzsonnásdobozban

A kelt tészta sós töltelékkel is finom, a kakaós és fahéjas csiga helyett most próbáld ki az alábbi verziót.
Szeretem a házi péksüteményeket, szerintem sokkal jobban megéri otthon elkészíteni őket, nem csak anyagilag, azt se feledd, hogy a házi változatba jól tudod, mi kerül. Érdemes rászánni az időt és meglepni magad és a családot a saját készítésű harapnivalóval.
A péksütemények hatalmas választékában örök kedvenc a kakaós csiga. A finomság leveles és kelt tésztából is finom, én mégis a keltre teszem le a voksomat, mert sokkal puhább a tésztája. Maradva a foszlós változatnál, most egy sósat készítettem, csupa jó dologgal megpakolva. Az ihletet a songoku pizza adta, amelyben szintén a sonka, kukorica és a sajt dominál, csak a gomba maradt le, de te azzal is gazdagíthatod a tésztát.
Tipp az elkészítéshez
A tésztára bármi kerülhet, amit jónak vélsz. Remekül illik hozzá a bacon, aszalt paradicsom, sajtból pedig többfélét is kipróbálhatsz. A fűszerezéssel is lehetsz merész, keverj a krémsajthoz valamilyen pikánsabb fűszert, mely jól érezteti magát.
Sajtos, sonkás, kukoricás csiga

Hozzávalók 14 darabhoz
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csomag porélesztő
- 1 teáskanál só
- 1 darab tojás
- 2.5 dl tej
- 1 evőkanál vaj
- 1 dl joghurt
- liszt a nyújtáshoz
Feltét:
- 10 dkg krémsajt
- 20 dkg reszelt sajt
- 15 dkg sonka (apróra kockázva)
- 10 dkg kukorica (konzerv)
- 3 szál újhagyma (finomra vágva)
- reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és gyúrjunk belőle lágy tésztát. A tésztacipót takarjuk le konyharuhával és meleg helyen, 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk ujjnyi vastagságúra.
A tésztára kenjük rá a krémsajtot, utána szórjuk rá a reszelt sajtot, sonkát, a leszűrt kukoricát és a hagymát. A tésztát tekerjük fel úgy, mintha kakaós csigát készítenénk, majd vágjuk csigákra.
A csigákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejükre szórjunk reszelt sajtot, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre (sütőtől függően néhány perccel több is lehet).
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!