Sajttal-baconnel töltött burgonya, aminek senki sem tud ellenállni
Kevés munka, csábító illat, sok kalória
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A sütőben sült krumpli tipikusan az az étel, ami mellett szeret összegyűlni a család. Főleg, ha már jó előre hívogató illatokkal tölti be a házat a sülő szalonna és sajt.
Van az úgy, hogy nem igazán szeretnénk kimozdulni otthonról, inkább az egész délutánt és estét otthon szeretnénk tölteni meghitten, együtt. Ilyenkor pont ráérünk krumplit sütni, főleg, hogy az intenzív munkát szuperül meg tudjuk spórolni, mégis lesz egy finom vacsoránk, amit mindenki szeret.
A burgonyát először meg kell főzni egészben, a hámozás azonban elmaradhat, úgyis betoljuk a sütőbe. Ha előtte megkenjük olívaolajjal vagy vajjal (esetleg a kettő keverékével), ropogósra és illatosra sül. Miért is kellene leszedni?
A tejföl kötelező, a hagyma opcionális
Sütés előtt csak ketté kell vágni a burgonyákat, rájuk fektetni a sajtszeleteket és a bacon darabkákat, és mehetünk is a dolgunkra. Az illat figyelmeztetni fog, amikor kész a vacsora. Tálaláskor a tetejére jól jön egy kis tejföl, esetleg némi zöld hagyma, ha tényleg nincsenek más irányú terveink az este hátralévő részére.
Sajttal-baconnel töltött sült burgonya
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 ízlés szerint só
- 15 dekagramm cheddar sajt
- 4 szelet bacon
- 150 mililiter tejföl
- 2 darab zöldhagyma
Elkészítés:
A közel egyforma méretű, nagyobb burgonyákat megmossuk, és egészben feltesszük sós vízben főni.
Amikor már simán bele tudjuk szúrni a villát, késznek is nyilvánítjuk. Hideg vízbe tesszük, hogy kissé lehűljön, és tudjunk vele dolgozni.
A burgonyákat hosszában félbe vágjuk, és meglocsoljuk olívaolajjal, vagy megkenjük vajjal, vagy a kettő keverékével, és megsózzuk. A vágott felükre különös gondot fordítunk, hogy oda is jusson bőven.
A fél krumplikat egy tepsire állítjuk, és a vágott felükre cheddar szeleteket és bacon darabkákat helyezünk. Betoljuk a sütőbe.
Akkor van kész, amikor a szalonna gusztusosan megsült a tetején.
Tejföllel és zöldhagymával tálaljuk, de adhatunk hozzá paradicsomos mártogatóst is.
Fotó: Shutterstock