Pihe-puha, sajttal és sonkával töltött kifli: rögtön dupla adaggal süss belőle

sstkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gusztusos töltött kifli tésztája levegős, remekül bírja a csomagolást, munkahelyre és iskolába is kiváló útitárs, de vendégvárónak is tökéletes.

Sokáig rettegtem a kiflisütéstől, mindig attól féltem, hogy a feltekerés után nem lesz szép alakja a házi pékárunak. Persze igaz a mondás, hogy ronda és finom, de azért mégiscsak jobb érzés mutatós nasit szervírozni, hiszen a szemével ízlel először a kóstoló. Találtam is egy jó kis alapreceptet, ami sosem okozott csalódást.

Az édes kiflinek a családomban mindig nagy sikere van, így hát arra jutottam, ideje sós kiflivel is előrukkolnom. Fogtam az alapreceptemet, és sajttal, sonkával töltöttem meg, a tetejére pedig szezámmagot szórtam. A megkelt tésztát nyújtás előtt két részre osztottam, az volt a célom, hogy ne nagy, inkább közepes méretű kifliket készítsek. A sikere órási volt, pillanatok alatt elfogyott, szóval érdemes dupla adagot sütni belőle, ha pedig szeretnéd, tölteléknek használhatsz virslit vagy szalámit is. A kész kiflik másnap is puhák maradnak, jól bírják a csomagolást, ezért munkahelyi vagy sulis reggelinek, uzsonnának tökéletesek.

Sajttal és sonkával töltött kifli

sstkct

Hozzávalók 14 darabhoz

  • 1 tasak (7 g) instant élesztő
  • 3 deciliter tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 50 dekagramm finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 4 evőkanál olaj
  • 15 dekagramm sonka
  • 20 dekagramm sajt
  • 1 darab tojás
  • szezámmag a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tejet melegítsük langyosra, majd keverjük bele az élesztőt és a cukrot, lefedve futtassuk fel (8-12 perc).

A lisztet öntsük keverőtálba, a sót keverjük bele, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, géppel vagy kézzel dagasszunk tésztát belőle. A rugalmas tésztát takarjuk le, meleg helyen 60-90 perc alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát osszuk két cipóba, először az egyiket nyújtsuk ki vékonyan lisztezett felületen, kör alakba, utána vágjunk belőle cikkelyeket (6-8 darab háromszög lesz belőle). A szeletekre tetszőleges mennyiségben kerüljön sonka és sajt, majd tekerjük fel őket.

A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg tojással, szórjunk rájuk szezámmagot, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 18–25 percre, amíg szép aranybarnára sülnek.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük