Puha palacsinta krumplival a tésztájában: maradékból is készítheted
A krumplis tésztájú palacsinta ránézésre emlékeztet a megszokott változatra, de vastagabb és laktatóbb annál.
Ennek a sós, töltött palacsintának a receptje Franciaország egyik régiójából származik, és milyen jó, hogy eljutott hozzánk is! Bár hagyományosan a „galette bretonne” alapja hajdinalisztből készült palacsinta, nyugodtan elkészítheted sima búzalisztből is a tésztát, de a jól bevált receptedet is használhatod hozzá.
Bár itthon az édes palacsintának sokkal nagyobb hagyománya van, sonkával és sajttal töltve, sósan is mennyei, laktató meleg reggelit tálalhatsz, de hétvégi brunchként is tökéletes a mutatós fogás. A betöltött palacsinta közepén egy remegős tojás is csücsül, az koronázza meg a reggelit. Hogy még finomabb legyen, a sajtos-sonkás rész alá egy kevés mustáros-majonézes szószt is kenhetsz, de ez nem kötelező eleme a hagyományos receptnek.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda a tejet, üssük oda a tojásokat. Keverjük csomómentesre, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára. (Ha másnap sütnénk, egy éjszakát is állhat.) Utána adjuk hozzá az olvasztott vajat és a szódát. Ha nagyon sűrű, mehet bele több víz.
Egy tálkában keverjük össze a majonézt és a mustárt. Készítsük magunk elé a sonkát és a sajtot.
Vajazzunk vagy olajozzunk ki vékonyan egy serpenyőt, majd öntsünk bele kb. 1 merőkanálnyi tésztát, oszlassuk el, mintha sima palacsintát sütnénk.
Amikor a tészta megszilárdult, a közepébe üssünk egy tojást, ha szükséges, egy spatula segítségével tartsuk a helyén a sárgáját. A szélekre kanalazzunk a szószból, kenjük el, szórjunk rá reszelt sajtot, sonkadarabokat. A tojást sózzuk, borsozzuk.
Amikor a sajt megolvadt a szélén, egy spatula segítségével hajtsuk be a tésztaszéleket úgy, hogy egy négyzetet kapjunk, és a tojás maradjon fedetlen. Még süssük 1 percig, majd csúsztassuk át egy tányérra.
Járjunk el így a maradék tésztával és hozzávalóval.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images