Sajttal és sonkával töltött rántott palacsinta – A kiadós finomságot megéri elkészíteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A sós palacsinták legfinomabb változatában a tészta besamelmártással van megkenve és sajtos, gombás, sonkás tölteléket kap.
A palacsintáért nagyon sokan rajonganak, lehet édes vagy sós, nem lehet betelni vele. A rántott dolgokat is sokan szeretik, gyakran lehet hallani, hogy bepanírozva minden sokkal finomabb. Ezzel az állítással lehet vitatkozni, de az biztos, a rántott palacsintához semmi sem fogható.
A sonkával töltött palacsinta nem áll távol tőlem, tepsibe tolva, besamelmártással és sajttal megszórva szoktam készíteni, a múltkor azonban kicsit felturbóztam a tölteléket, gomba is került bele, és szakítva a hagyományokkal, fogtam és bepaníroztam a töltött palacsintákat, majd aranybarnára sütöttem. Volt vele meló bőven, de a végeredménnyel nagyon elégedett voltam, persze nem csak én, a család is. A palacsintának nagyon jól állt a ropogós panír, benne pedig a lágy, selymes besamel, a sonka, gomba és a sajt találkozása tökéletes volt. Palacsintarajongóknak kötelező kipróbálniuk ezt a receptet, az első falat után beleszeretnek.
Sajttal és sonkával töltött rántott palacsinta
Hozzávalók 12 darabhoz
A tésztához:
- 16 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
- 70 milliliter víz
- 3 deciliter tej
- 2 evőkanál olaj (a tésztába)
- olaj a sütéshez
A töltelékhez:
- 20 dekagramm sonka
- 4 darab gomba
- 15 dekagramm sajt
- 4 deciliter tej
- 1 evőkanál vaj
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 5 dekagramm liszt
- só és bors ízlés szerint
A bundához:
- 2 bögre liszt
- 3 darab tojás
- 2 bögre zsemlemorzsa
Elkészítés:
A palacsinta hozzávalóit öntsük keverőtálba, keverjünk belőle csomómentes masszát, ha szükséges, még folyadékot vagy lisztet keverjünk hozzá.
A bekevert palacsintamasszát forró, enyhén kiolajozott serpenyőben, merőkanalanként adagolva süssük ki.
Készítsünk egy besamelmártást: a vajat magas falú edényben olvasszuk fel, majd a lisztet forgassuk hozzá, utána apránként öntsük fel a tejjel, miközben csomómentesre keverjük. A végén sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsük.
A sajtot reszeljük le, a gombát vékonyan szeleteljük fel, ha szeretnénk, a sonkát is felvághatjuk, de nem muszáj.
A palacsintatésztákat töltsük meg. Mindegyiket alaposan kenjük meg a besamelmártással, majd helyezzünk a tésztára a sonkából, gombaszeletekből, reszelt sajttal is szórjuk meg, végül csomagoljuk be a palacsintákat. Hajtogathatod háromszögalakba, feltekerheted vagy kis batyu formájában is összerakhatod őket. A besamelmártásnak köszönhetően szépen összeragad a tészta, nem szükséges fogpiszkálóval rögzíteni, de ha szeretnéd, azt is használhatsz.
A palacsintákat a szokott módon panírozzuk be, először liszttel, tojással, végül pedig zsemlemorzsával is borítsuk be. Az elkészült palacsintákat forró olajban süssük aranybarnára mindkét oldalán.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors