![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
11 isteni palacsintarecept, amit érdemes kipróbálni: édes és sós változat is van köztük
![pvcover](https://kep.index.hu/1/0/3523/35234/352345/35234563_2696111_5744a0d19a7737359f31c9382e3a8bef_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A palacsintát kicsik és nagyok egyaránt szeretik, lehet édes vagy sós, a repeta mindig garantált.
Palacsintát sütni mindenki tud, rendkívül egyszerű a receptje. Az egyetlen hibalehetőség talán csak az, ha a tészta leragad.
Azért, hogy ezt elkerüld, fontos, hogy a tészta jó minőségű, lehetőleg tapadásmentes serpenyőben süljön. A massza szerény dolgokból készül: liszt, tej, só és tojás az alapja, esetleg pici cukor, de van, aki vizet is csorgat a tésztába. Mindenkinek van egy bevált alapreceptje, amit édes vagy sós töltelékkel készít.
Egyszerű finomság a palacsinta, mégis ezer arca van, a leggyakrabban édesség formájában szokták kínálni, pedig tartalmas reggeli, elő- vagy főétel is készülhet belőle. A most következő válogatásban a palacsintáké a főszerep, mutatjuk a kedvenc receptjeinket, van köztük mutatós palacsintatorony, habos japán változat, sós verzió és igazi klasszikus kedvenc is.
Dutch baby
A német palacsintacsoda attól különleges, hogy sütőben készül, a tésztája habos és könnyű. A tésztába almaszeleteket szokás tenni, de körtével is kipróbálható. Az isteni finom palacsintából érdemes dupla adagot bekeverni, mert pillatok alatt el fog fogyni.
![apá](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3523/35233/352339/35233975_a980d69d0b2de7ccad777dfc42800bbf_wm.jpg)
Zserbó palacsintatorony
A vékony palacsintalapok közé az egyik legfinomabb hazai klasszikus sütemény, a zserbó zamatát rejtettük, baracklekvár és darált dió formájában. A torony tetejét csokimázzal érdemes bevonni, de kakaóval is meg lehet szórni, ha épp nincs kéznél más.
![zspct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3523/35233/352339/35233981_ff0651245f06f07675f128f83b366372_wm.jpg)
Tiramisu palacsintatorony
Még egy palacsintatorony, amely szintén egy klasszikus desszert újraálmodása, méghozzá a tiramisué. A kávé aromáját nem csak a töltelékbe lehet rejteni, a tésztába is belekeverhető.
![tipák](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3523/35234/352340/35234033_39611d427e1108997821fed75016d783_wm.jpg)
Skót palacsinta
A skót palacsinta külsőre hasonlít az amerikai pufi palacsintához, de textúrájában sokkal könnyedebb. A finomság cukor nélkül is elkészíthető, sósan rántotta mellé is lehet kínálni.
![sá](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3523/35234/352343/35234311_fe9a459d3dce02c54390bee1a97d7168_wm.jpg)
Töltött palacsinta
Az amerikai pufi palacsintát vagy szereti az ember, vagy nem, bármily hihetetlen is, vannak olyanok, akik nem rajongnak a duci palacsintáért. Nekik lesz nagy kedvencük a töltött verzió. A puha, vastag tészta közepében édes töltelék terül el.
![32229989 400d17a439e580dcc21cb2c7aef7e514 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3523/35234/352342/35234277_e0e8dd4f8832c18ddf5b2848b130223f_wm.jpg)
Japán palacsinta
A habos, remegős finomság ugyanolyan alapanyagokból készül, mint a hagyományos palacsinta, a különbség az alapanyagokban van, így a végeredmény teljesen más lesz, mint a megszokott.
![jpá](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3523/35234/352343/35234383_d188428f62ec56df58b856d76f885e05_wm.jpg)
Crepe Suzette palacsinta
A hajtogatott palacsinta egy konyhai baleset során született, azóta pedig igazi különlegességnek számít a palacsinták felhozatalában. A desszertet az éttermekben nagyon látványosan szervírozzák, rummal vagy narancslikőrrel meglocsolva, lángba borítva.
![cspá](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3523/35234/352341/35234123_18f814e089467ddd03f44df193b38f9a_wm.jpg)
Banacsinta
Az érett banánt sosem szabad kidobni, rengeteg süteményben hasznát lehet venni, például palacsintamasszába is kerülhet, de még tálalásnál is fel lehet használni. A banán miatt cukor alig kell a tésztába, ízesítésnek vanília és fahéj kerülhet a masszába.
![bpá](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3523/35234/352342/35234205_35daae0901cb8291b600156028f15ccd_wm.jpg)
Gombával töltött palacsinta
Palacsintát nem csak édesen lehet szervírozni, nagyon izgalmas sós változatok készülhetnek a tésztából. Húsos vagy zöldséges töltelékkel is tányérra kerülhet, pirított gombával töltve mennyei lesz.
![gpá](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3523/35234/352341/35234171_6b7915c01144dc1eca2cdc0db5ce566c_wm.jpg)
Túrós palacsinta
A túrós palacsinta sokak gyerekkori kedvence, ami jó sok töltelékkel készítve lesz a legfinomabb. A túrót érdemes habtejszínnel simára keverni, ha pedig szereted a mazsolát, bátran forgasd a túróhoz.
![GettyImages-1187843266](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3523/35234/352342/35234265_d82efc75c58bd2950d177e0dab5dbea0_wm.jpg)
Gundel palacsinta
Az ikonikus palacsinta töltelékében a dió a főszereplő, amit érdemes két textúrában is éreztetni, kevés durvára vágott diót érdemes a palacsintalapok közé hajtani. A palacsinta bőséges csokival leöntve a legfinomabb, de tejszínhabot is érdemes tálalásnál a palacsintára tenni.
Fotók: Getty Images / Sóbors, Botos Claudia