Rengeteg sajttal sült Hasselback-kenyér – Kívül ropogós, belül foszlós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Ha rajongsz a sajtos melegszendvicsért, akkor érdemes új formában kipróbálni a kedvenced, a Hasselback-módszer nem csak krumplival működik.
Nálunk a sajtos és a sonkás melegszendvics a reneszánszát éli, egy héten akár többször is készítek. Azért, hogy ne legyen unalmas, érdemes néha más formában sütni, például serpenyőben, emeletesen, olajban. A szendvicsrajongóknak érdemes ezeket a variációkat is kipróbálniuk.
A Hasselback-módszer, vagyis amikor kis vájatokat, úgynevezett zsebeket vágsz, amit betöltesz, nemcsak csirkével, hanem krumplival és ebben az esetben kenyérrel is működik. A pékáru lehet fehér vagy barna, az a lényeg, hogy franciakenyér-típust válassz. Sajtból is bármilyet használhatsz, próbáld ki az alábbi háromsajtos verziót, vagy töltsd meg a zsebeket camembert-rel.
Hasselback-kenyér
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab francia kenyér
- 60 milliliter extraszűz olívaolaj
- 60 gramm vaj (olvasztott)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál petrezselyem (apróra vágva)
- 50 gramm mozzarella
- 120 gramm reszelt sajt (cheddar vagy gouda)
- 40 gramm parmezán (reszelt)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit terítsünk le fóliával.
Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a vajat, az összenyomott fokhagymát, a sót, a borsot és az apróra vágott petrezselymet.
A kenyeret vagdossuk be nagyjából 2-3 centimétereként úgy, hogy ne vágjuk el teljesen, majd kenjük meg az olajos keverékkel.
A mozzarellát szeleteljük fel. A zsebekbe dugdossunk mindháromféle sajtból. Takarjuk le fóliával a kenyeret.
Süssük 20 percig, ekkor vegyük le a fóliát, és süssük további 5-10 percig, amíg a teteje ropogósra nem sül.
Fotó: Getty Images