Spenóttal gyúrt, sajttal töltött gombóc: húsmentes fogás laktató formában
Spenótpürével kell összegyúrni a gombóc tésztáját, amely nem csak színt ad neki, pluszízzel is felruházza, isteni lesz.
Ha szereted a krumplit, mindenképp próbáld ki ezt a receptet! Kívül pirult és ropogós, belül puha és krémes ez a mennyei burgonyalepény, ráadásul számtalan módon töltheted meg. Simán reszelt sajttal, ahogy mi is tettük, de rejthetsz bele sonkát, pirult gombát, spenótot, amit csak szeretnél.
Bár elsőre macerásnak tűnhet a recept, minimális vele a munka, csak a krumplit kell előfőzni, utána már pillanatok alatt összedobható. A főtt krumplihoz nem liszt, hanem keményítő kerül, ettől lesz extán ropogós kívülről.
A krumplis massza ízesítése rád van bízva, mi egy kevés paprikával és petrezselyemmel dobtuk fel, de más zöldfűszerrel, chiliporral is működik. A közepébe gouda sajtot is tehetsz, ahogy alább olvasható, de füstölt vagy cheddar sajttal még karakeresebb lesz.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra.
Forrósítsunk fel 1 liter vizet a sóval, majd főzzük puhára a krumplit 15-20 perc alatt. Szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel, törjük pépessé, majd várjunk, míg kihűl.
Ha kihűlt, kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd adjuk hozzá a keményítőt, a paprikát és a finomra aprított petrezselymet. Dolgozzuk egybe a tésztát. Ha nagyon ragacsos, mehet bele még egy kis keményítő.
Vegyünk a tésztából egy kb. golflabda méretű adagot a kezünkbe, formázzunk belőle golyót, majd lapítsuk ki. Tegyünk a közepébe egy kanál reszelt sajtot. Csípjük össze a széleket, formázzunk belőle újra labdát, majd lapítsuk ki.
Forrósítsunk annyi olajat egy serpenyőben, hogy az alját ellepje, majd tegyünk bele annyi lepényt, amennyi elfér kényelmesen. Közepes lángon süssük pár percig, majd mikor piros az alja, fordítsuk meg, a másik felét is süssük pirultra.
Melegen, tejföllel kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu