
Spenóttal gyúrt, sajttal töltött gombóc: húsmentes fogás laktató formában

Spenótpürével kell összegyúrni a gombóc tésztáját, amely nem csak színt ad neki, pluszízzel is felruházza, isteni lesz.
Miért érdemes a TikTokot pörgetni? Például az ilyen szuper receptekért! Elképesztően kreatív és jó ötleteket találni, ez a spenótos gombóc is ott jött velem szembe. Bár pontos recept nem volt hozzá, úgy készítettem el, ahogy a tiroli gombócot szokás, nagyon hasonló hozzá. Annyi a különbség, hogy a szalonna kimarad, a tej mellé/helyett spenótpüré kerül, és sajtot is rejtünk bele.
Kenyérből érdemes minél szárazabbat, szikkadtabbat használni, hogy minél jobban megszívja magát a folyadékkal, de természetesen frissből is el lehet készíteni. Fontos, hogy egészen kis kockákra vágd, vagy akár aprítógépben is durvára darálhatod.
A spenóttal gyúrt golyók közepébe bármilyen sajt kerülhet, én goudát használtam, de mehet bele mozzarella, cheddar, szinte bármi. A kész gombócokat aztán kínálhatod parmezánnal, paradicsomszósszal, de akár még barna vajjal is.
-
2023-06-06 10:16:01
-
2023-04-15 08:36:01
-
2023-03-08 07:32:01
Spenótos, sajttal töltött gombóc

Hozzávalók 12 darabhoz
- 250 g kenyér (száraz)
- 1 deciliter tej
- 2 ek olívaolaj/vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 125 gramm bébispenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- ízlés szerint só, bors
- 2 ek liszt
- 100 g sajt
Elkészítés:
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A bébispenótot mossuk át.
A kenyeret kockázzuk egészen picire, tegyük egy nagyobb tálba. Öntsük rá a tejet, forgassuk vele össze.
Forrósítsunk egy serpenyőben olajat/vajat. Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a spenótot, 2-3 perc alatt fonnyasszuk meg, sózzuk, borsozzuk.
Tegyük a keveréket egy aprítógépbe/turmixgépbe, majd pürésítsük le. Öntsük a kenyérre, majd üssük rá a tojást, dolgozzuk össze a masszát. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk még. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés lisztet, de nem baj, ha ragacsos a massza. Ha túl darabos a massza (nem elég aprók a kenyérkockák), aprítógépben dolgozzuk picit össze.
Vizes kézzel formázzunk a masszából golflabda méretű gombócokat, majd lapítsuk ki őket, tegyünk a közepükbe reszelt sajtot. Formázzunk belőlük újra gombócot.
Forrósítsunk egy lábasban sós vizet, majd mikor forr, vegyük kicsire a lángot, csak gyöngyözzön. Tegyünk bele annyi gombócot, amennyi kényelmesen elfér. Nagyjából 10 percig főzzük őket, majd szedjük ki szűrőlapáttal.
Sajttal megszórva, paradicsomszósszal kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!