Spenóttal gyúrt, sajttal töltött gombóc: húsmentes fogás laktató formában

spenotos-gomboc-2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Spenótpürével kell összegyúrni a gombóc tésztáját, amely nem csak színt ad neki, pluszízzel is felruházza, isteni lesz.

Miért érdemes a TikTokot pörgetni? Például az ilyen szuper receptekért! Elképesztően kreatív és jó ötleteket találni, ez a spenótos gombóc is ott jött velem szembe. Bár pontos recept nem volt hozzá, úgy készítettem el, ahogy a tiroli gombócot szokás, nagyon hasonló hozzá. Annyi a különbség, hogy a szalonna kimarad, a tej mellé/helyett spenótpüré kerül, és sajtot is rejtünk bele.

Kenyérből érdemes minél szárazabbat, szikkadtabbat használni, hogy minél jobban megszívja magát a folyadékkal, de természetesen frissből is el lehet készíteni. Fontos, hogy egészen kis kockákra vágd, vagy akár aprítógépben is durvára darálhatod.

A spenóttal gyúrt golyók közepébe bármilyen sajt kerülhet, én goudát használtam, de mehet bele mozzarella, cheddar, szinte bármi. A kész gombócokat aztán kínálhatod parmezánnal, paradicsomszósszal, de akár még barna vajjal is.

Spenótos, sajttal töltött gombóc

spenotos-gomboc

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 250 g kenyér (száraz)
  • 1 deciliter tej
  • 2 ek olívaolaj/vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 125 gramm bébispenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek liszt
  • 100 g sajt
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A bébispenótot mossuk át.

A kenyeret kockázzuk egészen picire, tegyük egy nagyobb tálba. Öntsük rá a tejet, forgassuk vele össze.

Forrósítsunk egy serpenyőben olajat/vajat. Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a spenótot, 2-3 perc alatt fonnyasszuk meg, sózzuk, borsozzuk.

Tegyük a keveréket egy aprítógépbe/turmixgépbe, majd pürésítsük le. Öntsük a kenyérre, majd üssük rá a tojást, dolgozzuk össze a masszát. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk még. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés lisztet, de nem baj, ha ragacsos a massza. Ha túl darabos a massza (nem elég aprók a kenyérkockák), aprítógépben dolgozzuk picit össze.

Vizes kézzel formázzunk a masszából golflabda méretű gombócokat, majd lapítsuk ki őket, tegyünk a közepükbe reszelt sajtot. Formázzunk belőlük újra gombócot.

Forrósítsunk egy lábasban sós vizet, majd mikor forr, vegyük kicsire a lángot, csak gyöngyözzön. Tegyünk bele annyi gombócot, amennyi kényelmesen elfér. Nagyjából 10 percig főzzük őket, majd szedjük ki szűrőlapáttal.

Sajttal megszórva, paradicsomszósszal kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük