Mennyei saksuka, avagy fűszeres, paradicsomos mártásban buggyantott tojás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A legcsodálatosabb meleg reggeli, amit ebédre és vacsorára is, akármikor, gondolkodás nélkül vállalok.
Az arányokon túl a fűszerezés különbözteti meg ezt az ételt minden más lecsótól, amit ismerünk. A római kömény és a chili annyira megváltoztatja a paradicsom és a paprika alapízét, hogy valóban egészen más étel születik belőlük, egy teljesen új íz. Mivel a mi lecsónkkal ellentétben nem több kilónyi, csak néhány darab paprikára van hozzá szükség, szerencsére egész évben, bármikor el lehet készíteni, csak jó minőségű paradicsomkonzervet és szép kaliforniai vagy kápia paprikákat kell találni hozzá.
A saksukának több változata létezik, vannak, akik csípősebben és akik édesebben készítik, de fetát sem szór rá mindenki. Ez egy hedonista verzió, mert méz, chili és feta is van benne egyszerre.
Izraelben főleg reggelinek tálalják, gyakran hummuszon vagy amellett, valóban úgy a legjobb. Nagyon illik hozzá a lepénykenyér, de sima, ropogós héjú kenyérrel tunkolva is remek.
Saksuka
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0.5 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 darab kaliforniai paprika
- 400 gramm paradicsomkonzerv (aprított vagy egész)
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- ízlés szerint őrölt chili
- 1 evőkanál méz
- 4 darab tojás
- ízlés szerint só
- 100 gramm feta
- ízlés szerint petrezselyem
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, a paprikát kockázzuk fel.
Egy mély serpenyőben melegítsük fel az olajat, futtassuk meg rajta a hagymákat, majd adjuk hozzá a paprikát, sózzuk és pároljuk puhára. Keverjük bele a fűszereket és öntsük rá a paradicsomkonzervet. A mézet is adjuk hozzá, majd pár percig rotyogtassuk az egészet együtt. Mérsékeljük alacsonyra a lángot, óvatosan üssük bele a tojásokat. Lefedve pár percig főzzük, míg a tojás majdnem kész lesz.
Tálalás előtt morzsoljuk rá a fetát és szórjuk meg petrezselyemzölddel.
Receptfotó: Ács Bori, Cover: Getty Images